Rekordvarme på Svalbard – gruve oversvømmes av smeltevann

En 41 år gammel varmerekord er slått på Svalbard. Men steikende sol og en gradestokk som har bikket 20 grader fører til issmelting – og oversvømmelse.

Gruve 7 oversvømmet

OVERSVØMT: Her, ved gruvas transportbelte, strømmer en brøkdel av vannmengdene ut. Når gruva vil være operativ igjen er foreløpig uklart.

Foto: Per Nilssen / PRIVAT

Isbreen over Gruve 7 i Adventdalen på Svalbard tiner i sommervarmen.

Det har resultert i en alvorlig oversvømmelse med tusenvis av liter med vann.

Nilssen ser ingen annen årsak til oversvømmelsen inne i gruva enn de høye temperaturene som har vært på Svalbard i sommer.

– Det er jo fantastisk flott i Longyearbyen nå. Folk går i shorts og det er sydenstemning. Da er det trasig at vi skal få en så negativ effekt av været, sier Per Nilssen som er gruvesjef i Store Norske, selskapet som drifter gruva.

Gruva er den eneste aktive på Svalbard. Den forsyner Longyearbyen med kull og energi.

Har aldri opplevd så store vannmengder

25. juli viste gradestokken 21,7 grader. Så høye temperaturer har aldri blitt målt før på Spitsbergen.

Per Nilssen, gruvesjef på Svalbard

HARDT ARBEID: Gruvesjef i Store Norske, Per Nilssen, beskriver situasjonen som alvorlig og at mange er engasjert i saken.

Foto: Store Norske

– Isbreen som ligger over gruva smelter hvert år i løpet av sommeren. Da kommer det litt vann inn i gruva. Men vi har aldri opplevd så store vannmengder som vi ser nå. Isbreen har smelta mye, sier Nilssen.

Etter at varmerekorden ble satt har befolkningen på Svalbard hatt fire dager på rad med temperaturer over 20 dager.

Det synes forsker ved avdeling for klimatjenester i Meteorologisk institutt, Line Båserud, er merkverdig.

– Det har vært en dramatisk økning i temperaturen der oppe. Globalt øker gjennomsnittstemperaturen og desto lenger nord du kommer, desto mer øker det, sier hun og forklarer:

– Når isen smelter får du mer åpent hav og mørk overflate, når snøen blir borte fra landområdene, dermed kommer det mer energi fra sola som gjør at temperaturen i nord øker drastisk.

Line Båserud

REKORDVARME: Forsker ved Meteorologisk institutt Line Båserud, peker på global oppvarming som årsak til den store issmeltingen.

Foto: Meteorologisk institutt

Og fremover vil permafrosten på Svalbard fortsette å tine. Det aktive jordlaget, som er det området der isen smelter om sommeren og tiner igjen om vinteren, blir stadig større, ifølge Båserud.

–– Det som bor på Svalbard kjenner det nok veldig på kroppen, for eksempel med økt skredfare.

Les mer:

Må grave i permafrost

Arbeidet med å fjerne vann fra gruva har ikke gått helt som planlagt.

Natt til torsdag mista gruva strømmen og pumpene, som skulle pumpe vannet ut av gruva, stoppet opp.

– Det var et stort skritt i feil retning og konsekvensen er at det blir mer vann i gruva. Vi antar at det er et større område som blir oversvømmet inne i gruva og at det blir større materielle skader, sier Nilssen.

Nå er plan B satt i gang. Pumpene står utenfor gruva og mannskapet har laget en kanal som skal lede vannet ut og bort fra den.

– Det er en stor jobb, men det er den eneste løsningen akkurat nå. Det er veldig viktig for oss å ta vare på så mye materiell som mulig, og særlig bygningene, sier Nilssen.

Her arbeides det med å grave ut en kanal som skal føre vannet bort fra gruva.

Det å grave i området minner mer om å grave i stein, enn å grave i jord, forklarer gruvesjefen.

– Det er permafrost i bakken her, så det brukes mye krefter. Å grave i permafrost er knallhardt. Det må pigges og brytes opp bit for bit, så flyttes bitene med gravemaskin.

Det har vært «alle mann på dekk» for å løse situasjonen. Både Sysselmannen, Lokalstyret, Kystvakta, og NVE har hjulpet til.

Les også:

Vet ikke når gruva er tilbake i drift

Store Norske har ifølge Nilssen et stort nok kullager til at oversvømmelsen ikke fører til energimangel i Longyearbyen.

– Vi må erstatte og bygge opp igjen en god del av utstyret for å sikre drift. Til syvende og sist håper vi å komme til normal produksjon igjen.

Men når det skjer er foreløpig uklart. I utgangspunktet skulle gruva starte opp igjen 17. august, etter å ha vært i sommerdrift. Det skjer ikke slik situasjonen er nå.

– Vi kommer til å slite med dette en god stund fremover. Det kan ta uker eller kanskje måneder, og vi vil miste både produksjon og inntekt. Nå må vi pumpe og prøve å få tømt gruva, sier Nilssen som berømmer innsatsen til alle som jobber med å løse situasjonen.

Les mer: