Hopp til innhold

Rekordpåmelding til HIV-konferanse

Hele 100 HIV-smittede er påmeldt til den store HIV-konferansen som starter i Tromsø torsdag. Det er ny rekord.

kim fangen

Kim Fangen har vært HIV-positiv siden 2003, og leder Nye Pluss- Hivpositives landsforening.

Foto: torill ustad stav / nrk

– Det er et tegn på at det er behov for slike konferanser, men også at det begynner å bygge seg opp en større trygghet hos folk slik at de våger å delta på slike konferanser, sier Kim Fangen, styreleder i Nye Pluss – Hivpositives landsforening.

Også i fjor var responsen bra, men foreningen hadde ikke ventet årets påmeldingstall.

Universitetssykehuset Nord-Norge og Hivpositives landsforening sin konferanse i Tromsø har fått rekordhøye påmeldinger. Aldri før har 100 HIV-positive meldt seg på en slik konferanse i Norge. Det syns Vegard Skogen, seksjonsoverlege på Medisinsk klinikk er fantastisk.

– Samtidig vet vi som jobber med HIV i Norge at det også er veldig mange som sitter hjemme og ikke kommer seg på dette møtet, men gjerne kunne tenkt seg å være der. Ennå er mange redde for at det skal komme ut at de er syke. De er tause om sykdommen, sier Skogen.

Lite kunnskap om HIV

Han tror det at så mange er påmeldt bidrar til samholdet. Han mener at mener mange HIV-smittede isolerer seg, fordi det generelt er for lite kunnskap om viruset. I dag er det omtrent 4000 HIV-smittede i Norge.

– Dette smitter ikke av vanlig sosial omgang, eller kyssing. Det er helt ufarlig å ha en HIV-positiv på en arbeidsplass eller i familien. Økt kunnskap om dette minsker frykten for smitte, sier Skogen.

Under konferansen ønsker Nye Pluss å fokusere på hvordan det er å være HIV-positiv i dag.

– Vi har medisiner med få eller ingen bivirkninger, som gjør at vi ikke er smittsomme. Selv merker jeg ikke noe til at jeg har dette viruset. Vi vil vise at det ikke er noen grunn til å leve med den frykten og isolasjonen som er knyttet til denne statusen, sier Fangen.

Vil avkriminalisere HIV-smittedes seksualitet

Fangen selv har opplevd å miste en kjæreste til AIDS, og da han selv ble HIV-positiv var han ikke i tvil om at han ville være åpen om at han var smittet.

– Jeg var sjokkert over hvor lite som har skjedd med tanke på åpenhet. Vi trodde de nye medisinene ville fjerne stigmatiseringen rundt HIV, men tvert imot har det blitt mer usynlig, sier han.

Et annet viktig arbeidsområde for foreningen er jobben med å avkriminalisere HIV-positives seksualliv når straffeloven skal revideres.

– Vi vil fjerne paragrafen som kriminaliserer HIV-positives seksualliv. Dette er i tråd med et stort internasjonalt samarbeid. Alle land bør gå gjennom disse lovene, fordi de opprettholder stigmatiseringen og diskrimineringen av HIV-positive, sier Fangen.

Også rundt 50 helsepersonell deltar i konferansen, som varer til søndag.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark