Rekordmange vil til Finnmark for å jakte

Antall rypejegere fra andre deler av landet som har kjøpt jaktkort i Finnmark er tredoblet.

Ryper i ”Hestkjølen” i Nordli

Rekordmange jegere utenfra Finnmark ønsker å jakte ryper i landets nordligste fylke.

Foto: Knut Andersen

I år er påmeldingen i enkelte jaktfelt sprengt. Finnmarkseiendommen, som forvalter det aller meste av Finnmark, har hittil i år solgt 1500 jaktkort til jegere fra andre fylker. Finnmarkingene har kjøpt 500 jaktkort.

Tallene fra i fjor viser noe helt annet. Da ble det solgt 500 jaktkort til jegere fra andre fylker og til 400 jegere fra Finnmark på samme tidspunkt.

– Dårlig bestand i store deler av landet

Einar Asbjørnsen

Leder av utmarksavdelingen i FeFo, Einar Johan Asbjørnsen, tror dårlig bestand i store deler av landet er årsaken til at mange vil jakte i Finnmark.

Foto: Robin Mortensen / NRK

Leder av utmarksavdelingen i Finnmarkseiendommen, FeFo, Einar Johan Asbjørnsen, mener det er flere forklaringer på den eksplosive interessen fra resten av landet er.

– En årsak er at det har vært veldig dårlig med ryper i store deler av Norge veldig lenge. Samtidig har vi hatt brukbare år i Finnmark, særlig i fjor, sier Asbjørnsen.

Finnmark er delt inn i jaktfelt. Disse må jegerne registrere seg i før jakten begynner. Det er begrenset hvor mange fra andre fylker som kan jakte i hvert enkelt jaktfelt.

Både områder i Kautokeino og i Hasvik har nå nådd dette taket. Det har aldri før skjedd på dette tidspunktet, ifølge Finnmarkseiendommen.

Havner denne rype i gryta i år?

Stor sjanse for å møte på en rype som denne er det som lokker mange nordover for å jakte.

Foto: Lars-Petter Kalkenberg

Ber tilreisende tenke seg om

Tallene fra årets rypetelling i Finnmark er ikke klar før rundt 1. september, men mye tyder på at rypeproduksjonen har gått ned enkelte områder i fylket.

Leder i Finnmark jeger- og fiskeforening, Geir Thrane, ønsker alle tilreisende jegere velkommen, men ber de tenke seg om når de skal ta ut ryper i år.

– Det er ikke nødvendig å skulle fylle kvoten til enhver pris, uansett hvor stor kvota er. Man bør jakte for jakten sin del og tenke på at rypa også skal være her de senere årene, sier Thrane.

Samtidig stoler han på at FeFo regulerer trykket fra tilreisende jegere.

– Det håper og forventer jeg de gjør på en best mulig måte for å forvalte rypa sånn at vi også i ettertid har fugl å jakte på, sier Thrane.

– Unngå å jakte i kø

Selv om rypejakta i Finnmark foregår over mange tusen kvadratkilometer, kan det være lurt for tilreisende jegere å tenke nytt i år, oppfordrer Thrane.

– De bør velge områder som kanskje er litt mer utilgjengelig. Der kan de gå mer i fred når de skal jakte. Det er hyggelig å treffe folk i fjellet, men å gå i kø er ikke like hyggelig, sier han.

Thrane håper at de som reiser til Finnmark for å jakte rype har forståelse for at jakttrykket må reguleres, og kanskje ekstra mye i år.

Likevel gleder han seg til årets jakt, og ser fram til å møte på tilreisende jegere på fjellet.

– Jeg ønsker alle tilreisende hjertelig velkommen! Bruk Finnmarksnaturen for det den er verd, og kos dere her oppe, sier Thrane.

Rypejakta i Finnmark starter 10. september.

Lirype på jakt

Rypeidyllen i Finnmark starter 10. september.

Foto: Rune Fossum / NRK