Hopp til innhold

Rekordmange vil møte julenissen i Finland

I løpet av en hektisk desember kommer 1000 fly fullasta med turister fra hele verden til Nord-Finland for å treffe julenissen. De har hatt en mer industriell tilnærming til reiselivet enn oss, mener reiselivssjef.

Det store øyeblikket - møtet med julenissen.

POPULÆR JULENISSE: Et stort øyeblikk for to spente gutter. Julenissen er høydepunktet for flere tusen turister som kommer til Nord-Finland.

Foto: Bård Wormdal

Charterfly fra London, Manchester og andre engelske byer lander med en times mellomrom på flyplassen i Rovaniemi. Spesielt for engelske småbarnsfamilier har det blitt populært med en førjulstur til Nord-Finland for å komme i den rette julestemninga.

– Jeg ser fram til å treffe julenissen, sier 6-åringen Olly Richardson fra Manchester.

Olly Richardson fra Manchester venter på å få bagasjen.

Olly Richardson venter på å få bagasjen sin før han kan dra for å møte julenissen.

Foto: Bård Wormdal

I ankomsthallen er bagasjebåndet pyntet med bomull som skal etterligne snø. Det er reinsdyr-figurer med slede oppunder taket. Innleide utkledde engelske ungdommer synger julesanger og ønsker velkommen.

Også fra Tyskland, Sveits og andre europeiske land arrangeres direkte pakketurer. Kina er i sterkt vekst i år. Nissen er blitt storindustri.

Problemer med hotellplass

– I fjor hadde vi nesten helt fullt belegg i Rovaniemi. Nå jobber vi hardt for å få plass til alle besøkende. Byen vokser, sier administrerende direktør i Visit Rovaniemi, Sanna Karkkainen.

Administrerende direktør i Visit Rovaniemi, Sanna Karkkainen, har travle dager.

Administrerende direktør i Visit Rovaniemi, Sanna Karkkainen, sier at de nå har gjester fra hele verden.

Foto: Bård Wormdal

I hele Nord-Finland er det tilbud om å møte julenissen. Det betyr at både i Kittilä, Ivalo, Enontekio, Kuusamo er det hektisk aktivitet. Noen dager før jul vil det daglig lande 30 charterfly i den nordligste delen av landet.

I år er det forventet 503 charterflyvninger fra Europa og 401 innenlandsflyvninger fra andre flyplasser i Finland.

ROVANIEMI: Det er en jevn strøm av turister til landsbyen til julenissen.

ROVANIEMI: En jevn strøm av turister besøker landsbyen til julenissen.

Foto: Bård Wormdal

Egen landsby

Julenissen i Rovaniemi har sin egen landsby som er åpen hele året. Her er det nå en jevn strøm av turister fra tidlig om morgenen til seint på kveld. Utenfor kontoret til julenissen er det lang kø. Familier slippes inn for et kort møte og fotografering.

Neste år er det klart at bare én av turoperatørene for det kinesiske markedet, Alibaba, vil fly hele 50 000 turister til Rovaniemi. Julenissen vil ikke bli arbeidsledig med det første.

Nissen er milliardbutikk i Finland som besøkes av turister fra hele verden.

Kan vi gjøre dette i Norge?

Juleturisme er storindustri på finsk side. At man ikke opplever lignende på norsk side er fordi man har hatt en mer industriell tankegang når det gjelder reiseliv i Finland, sier direktør i Nordnorsk reiseliv Hilde Bjørkli.

Hilde Bjørkli

I 50 år har Finland jobbet fram dette produktet som de nå ser resultatene av, sier Reiselivssjef i Nordnorsk reiseliv Hilde Bjørkli. – Vi har valgt en annen tilnærming til reiselivet, men vi har mye å lære.

Foto: Kai Erik Bull / NRK

– I Nord-Norge har vi veldig mange små bedrifter som leverer aktiviteter til mange forskjellige målgrupper. Den satsingen som har vært gjort mot nordlysturisme har resultert i et stort tilbud av aktiviteter i hele Nord-Norge. Vi veldig fornøyd med akkurat den utviklingen.

Betyr dette at vi ikke har så mye å lære fra Finland når vi har valgt å satse på nordlysturisme?

– Jo, vi har masse å lære. Spesielt dette med alliansebygging mot andre partnere, og forretningsutvikling generelt. Det er de veldig dyktig på.

Turister går ombord i busser

En av de mange busselskapene som frakter turister til Nord-Finland. Selskapene har 60 busser for å transportere turister.

Foto: Bård Wormdal