Rekorddårlig vær i sommer – men nå kommer varmen

Den første sommermåneden i Tromsø blir full av rekorder, men kanskje ikke av den positive sorten: rekordmye regn og uvanlig lite sol. Men nå har meteorologene en gladmelding: neste uke kommer sola.

Dårlig vær

Sommeren har latt vente på seg i nord, men neste uke blir det væromslag med temperaturer opp mot 20 grader.

Foto: Fabian Ubeda / NRK

– Det har vært uvanlig dårlig vær. Kort oppsummert har det vært grått, vått og kaldt. Og det ser ut til at vi slår alle bunnrekorder, sier meteorolog Rune Skoglund.

Juniværet i nord ligger an til å slå flere rekorder, både lavest antall soltimer og nedbørsmengden.

– Uvanlig dårlig vær

Vervarslinga begynte å måle soltimer i 1961 og den laveste målingen for juni er fra 2006 hvor det ble målt 95,6 timer.

Hittil i juni er det registrert kun 57, 9 timer med sol i Tromsø. Også nedbørsrekorden ser ut til å ryke.

– Tidligere rekord for nedbør i Tromsø var i 1961 på 122,3 millimeter. I morges målte vi 100, 1. Med det gråværet som vi forventer framover, er det nok en sjanse for at vi kommer opp i tilsvarende sum.

Laster Twitter-innhold

Samme dag som meteorologene melder om det rekorddårlige været, blir det varslet full storm i hele landsdelen. I både Nordland og Troms er det nå sendt ut farevarsel om ekstra sterke vindkast.

Sommervær i vente

Det uvanlig dårlige været vi har sett i juni skyldes ifølge Skoglund at det har vært en måned med høytrykk over Sør-Norge.

– Vi har hatt høytrykk over Østlandet og Sørlandet, og dirigert lavtrykk etter lavtrykk oppover langs kysten. Det er den enkle forklaringen på det dårlige været.

Men trøsten er at langtidsvarslet melder sol og fint vær fra neste uke, med temperaturer på rundt 20 grader.

– Det ser ut til å bli et lite væromslag nå til helga, og man vil nok allerede søndag begynne å ane mer sommer neste uke.