Hopp til innhold

Russisk reiseliv taper millioner på grunn av koronaviruset

Reiselivet i Russland forventer store økonomiske tap på grunn av utreiseforbudet i Kina. Samtidig sier reiselivsaktører i Nord-Norge at de er lite påvirket av virusutbruddet.

turister i Tromsø

Tromsø er et populært reisemål blant turister. Det forventes en nedgang i asiatiske turister grunnet koronaviruset, men på lang sikt er ikke bransjen nevneverdig bekymret.

Foto: Jørn Inge Johansen / NRK

Som følge av virusutbruddet melder russiske medier om en nedgang i turiststrømmen fra Kina på 80 prosent.

Landet har stengt grenseovergangene til Kina, innført visum for kinesere og kansellert alle flyvninger til kinesiske byer.

Det får store økonomiske konsekvenser for den russiske reiselivsnæringen. I løpet av det første kvartalet i år forventer turoperatører tap på opp til 100 millioner dollar.

Murmansk

Murmansk har blitt en viktig destinasjon for kinesere som reiser til Russland. Der får man nesten det samme tilbudet som i Nord-Norge, men ofte mye billigere. I 2019 fikk byen besøk av rundt 20.000 kinesiske turister. Koronaviruset betyr dermed betydelige økonomiske tap for det lokale reiselivet.

Foto: Amund Trellevik/NRK

På norsk side av grensa er situasjonen en litt annen.

– Mange reiste før kinesisk nyttår

– Vi har vært utrolig heldige. Mindre enn 50 mennesker har avbestilt turer som følge av koronaviruset, sier Hans Hatle, daglig leder i Barents Safari.

Hans Hatle

Hans Hatle og Barents Safari i Sør-Varanger har ikke merket stort til virusutbruddet.

Foto: Kristina Kalinina / NRK

Selskapet har base i Sør-Varanger i Finnmark, en grensekommune med mange besøkende fra Asia.

Hatle tror imidlertid at reiselivsaktørene i kommunen ikke blir nevneverdig påvirket av viruset og utreiseforbudet.

Vanligvis kommer det flere turister i desember enn januar.

– Vi hadde mange grupper fra Kina før kinesisk nyttår, men da var ikke virusutbruddet kjent. Dermed har vi ikke vært berørt i stor grad av problemstillingen, sier Hatle.

Langs sjøveien og i den andre delen av fylket merker de heller ikke utfordringen til nabolandet i øst.

Hurtigrutens Benedicte Loennechen peker på samme årsak som Hatle.

Cecilie Nøstvik

Daglig leder i Tromsø Safari, en av de største aktørene innen turisme i området, sier de har vært lite berørt av utreiseforbudet i Kina.

Foto: Tromsø Safari

– De fleste av våre kinesiske gjester reiser tidlig på vinteren, så vi har merket lite til viruset. Høysesongen for kinesiske turister i Norge er over for vår del, forteller pressevakten.

– Det har vært noen avbestillinger, men plassene har blitt fylt opp raskt igjen, sier daglig leder for Tromsø Safari, Cecilie Nøstvik.

– Viktig å ikke skape panikk

Ifølge reiselivssjefen i Visit Tromsø, Chris Hudson, er andelen kinesiske turister i Tromsø-regionen under én prosent.

Han regner med færre reisende også fra andre land i Asia på kort sikt, men er ikke bekymret.

Chris Hudson

Chris Hudson er reiselivssjef i Visit Tromsø. Han forventer en nedgang i antall reisende på kort sikt. – Med mye usikkerhet blir det litt nedgang, sier han.

Foto: Martin Hall Larsen / NRK

– Frem til virusutbruddet er over kan vi forvente en nedgang. Men i et langsiktig perspektiv kommer antall reisende fra Asia, og særlig Kina, til å øke.

– Det er viktig å ikke skape mer panikk og frykt enn det som allerede eksisterer. Vi følger myndighetenes retningslinjer og det er det, tilføyer Hudson.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark