Hopp til innhold

Fylkesveien er en av Norges dårligste. Nå blir den hasteutbedret

Verken melkebilen, bussen, søppelbilen eller postbilen vil kjøre på veien. Brøytebilen kjørte utfor. Nå blir den ødelagte fylkesveien på Reinøya utbedra – på kort sikt.

Fylkesveien på Reinøya

Fylkesvei 7908 på Reinøya utenfor Tromsø er den eneste veien på øya.

Foto: Privat

– Til neste uke blir det et værvindu som gjør at vi skal kunne gjøre veien på Reinøya framkommelig. Det er det kortsiktige og akutte, sier Kristina Hansen, fylkesråd for samferdsel i Troms og Finnmark.

Årets vår har ødelagt fylkesveien på Reinøya i Karlsøy kommune. I flere uker har melkebilen, postbilen og søppelbilen hatt problemer med å komme seg fram.

Grusveiene på reinøya går i oppløsning.

Slik så det ut på grusveiene på Reinøya for noen uker siden.

Torsdag ble det også stopp for skolebussen. Noe som gjorde at skolebarna sør på øya måtte bli henta med båt.

Nå lover fylkeskommunen bedring. Over helga kommer ingeniører til øya for å se på hva som kan gjøres for å gjøre veien framkommelig.

Ifølge fylkesråden blir det akutte prioritert, slik at veien blir kjørbar raskest mulig.

Kristina Hansen, Ap

Fylkesråd for samferdsel, Kristina Hansen.

Foto: Lars Åke Andersen

Lover bedring

Hansen sier de også har konkludert med at det må gjøres noe med både denne veien og andre fylkesveier i kommunen på lengre sikt.

– Vi kan ikke ha det slik som vi har det nå, hver vår. Vi har jo veier for at de skal være kjørbare, og ønsker å legge til rette for folk og næringsvirksomhet, sier hun.

Ordfører i Karlsøy kommune, Mona Pedersen, er glad for at de har fått en erkjennelse på at tilstanden på flere av fylkesveiene deres er for dårlig.

– Jeg opplever at vi har nådd fram med budskapet om den generelle tilstanden på alle veiene, og også i forhold til den spesielle situasjonen vi har på noen av strekningene, sier hun.

Brøytebilen kjørte ut på Reinøya

Fylkesveien på Reinøya er så dårlig at selv brøytebilen kjørte utfor.

Foto: Stig / Utheim

Vil bruke deler av potten

Etter vårløsninga vil fylkeskommunen se på hvilke tiltak som må og bør gjøres på lengre sikt.

– Det tror jeg folk på Reinøya vil sette pris på. De har hatt en veldig spesiell situasjon i vinter. Jeg håper det allerede fra neste uke har blitt såpass bedre i forhold til været og påbegynte tiltak, at veien skal nærme seg en mye bedre tilstand enn det som er i dag, sier Pedersen.

Ordfører

Ordfører i Karlsøy kommune, Mona Pedersen, er glad for at veien skal bli bedre.

Foto: Vilde Gjerde Lied

Nøyaktig hva de vil gjøre med den gruslagte fylkesveien på lengre sikt, kan ikke fylkesråden svare på enda.

Hun viser til at det er mye vedlikeholdsetterslep på veiene i fylket. Mye mer enn pengene de har i potten til veivedlikehold. Uansett vil deler av potten brukes på fylkesveien på Reinøya.

– Vi kan ikke risikere å ha det sånn i framtida. Vi er nødt å gjøre noe, men jeg må tilbake til mine regneark for å se hva vi kan gjøre og hva vi kan få til, sier fylkesråden.

– På tide

Rannveig Lockertsen Mæle som bor på Reinøya synes det er på tide at noe blir gjort.

– Jeg synes det er kjempeflott, helt nydelig og på tide.

Hun forteller at en bedring av veien betyr at de plutselig ikke er så isolert lenger.

– Det betyr at jeg kan komme meg på kontoret og at barna kan komme seg på skolen på vanlig måte. At vi kan kjøre normalt med bil. Det er sånn det skal være.

Rannveig Lockertsen Mæle

Rannveig Lockertsen Mæle, fortalte til NRK torsdag at det var tungt å følge barna bort på kaia til den alternative skoleskyssen.

Foto: Sveinung Åsali / NRK

Likevel er hun spent på hva som skal skje videre.

– Ut fra sånn situasjonen har vært nå den seneste tida, så er det klart at det får en positiv effekt på livet vårt. Så spørs det hva de har tenkt videre, om de skal legge asfalt og lage ordentlig vei, slik at vi får mer stabile forhold gjennom året, sier Mæle.