Reineier banket opp - politiet beklager

Reineier Johan Mathis Kemi ble banket opp i det han mener var en hevnaksjon. Nå tar politiet selvkritikk for at de ikke rykket ut.

Voldsoffer Johan Kemi

Johan Mathis Kemi fikk store skader etter at han ble overfalt og banket opp i Karasjok.

Foto: Privat

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Politiet beklager at de ikke rykket ut da de fikk melding om voldsepisoden i Karasjok natt til 1. januar. Det sier politiadvokat Kirsti Jullum Jensen.

Reineier Johan Mathis Kemi mener han ble banket opp av andre i næringa - så hardt at han havnet på sykehus.

– Jeg begynte å rope om hjelp. Jeg var redd for livet. Da hører jeg noen rope ”Det er nok, det er nok”, forteller han.

Politiet beklager

Kemi fikk store skader, inkludert hjernerystelse.

Ambulanse fraktet Kemi til sykehuset i Hammerfest. Men politiet som ble varslet cirka klokka 5 natt til 1.januar rykket ikke ut. Det beklager politiadvokat Kirsti Jullum Jensen.

– Beklageligvis så rykket ikke politiet ut på den meldingen. Meldingen gikk ut på at man hadde behov for ambulanse. Og det er beklagelig at politiet ikke rykket ut samtidig, sier hun.

Hevn for mediaoppslag

Reinpoliti

Reinpolitiet etterlyser avklaring på beiteareal.

Foto: Sigve Nedredal / NRK

Voldsepisoden skal, ifølge Kemi, ha bakgrunn i kritikk han hadde kommet med reindriften i media. Kemi forteller til NRK at det er helt vanlig med vold i reindrifta.

Og helt siden innføringa av felles beiteareler i 1978 har det ulmet i reindrifta - siden da har det ikke har vært avklart om hvem som har hvilke rettigheter innen beiteområdene. Nå etterlyser sjefen i reinpolitiet, Per Valved, en avklaring.

– Mange av disse konfliktene er noe som gjentar seg år etter år. Og det er mye knyttet til manglende bestemmelser rundt bruken av areal inne på vidda. Det er nærmest ingen avklaring på hvordan de forskjellige sidaene skal kunne bruke arealene rundt omkring. Det er ingen nedtegning som sier at den ene har en rettighet foran den andre, sier Valved.

Etterlyser klare grenser

Lederen i Norske reindriftsamers landsforbund, Nils Henrik Sara, er bekymret over situasjonen og etterlyser en kartlegging av rettighetene for å dempe gemyttene.

– Og jeg ser for meg en reindriftskommisjon som skal gå fort gjennom arbeidet med å trekke grensene mellom sidaene, slik at de vet hvilke rettigheter de har til enhver tid, sier han.