Hopp til innhold

Filmet villrein med kjøkkenkrakk i geviret

På geviret til svalbardreinen sitter en krakk fast. Oddgeir Sagerup fanget det triste synet på video.

Kjøkkenkrakken sitter godt fast i geviret til bukken. Dessverre er villrein med søppel i geviret ikke et uvanlig syn på Svalbard.

Sagerup var i en av dalene utenfor Longyearbyen med to venner for å lete etter villrein de kunne fotografere. Gleden var stor da de så en liten flokk reinsdyr som kom gående i deres retning.

– Jeg så at en bukk var fantastisk stor og fin. Geviret så fantastisk ut. Men da han kom nærmere syns jeg at det var voldsomt med tagger på han. Jeg syns det så rart ut, sier Sagerup.

Han satte zoomlinsa på kameraet og ble oppgitt da han skjønte hva han så.

– Det var understellet til en rusten og gammel kjøkkenkrakk som satt fast i geviret, sier Sagerup.

Fotografen stussa på taggene til denne bukken. Han ble oppgitt da han så at det var en gammel krakk som hang fast.

Fotografen stussa på taggene til denne bukken. Han ble oppgitt da han så at det var en gammel krakk som hang fast.

Foto: Oddgeir Sagerup / @seeandexplore_

Det er ikke først gang fotografen ser reinsdyr med søppel i geviret.

Han har sett stålwire hengende fast på flere dyr, og for et par år siden filmet han et reinsdyr som hadde et juletre hengende fast i geviret.

I fjor fant han en død rein i fjæra som hadde satt seg fast i garnrester.

Utfordring på Svalbard

Reinsdyr som henger seg fast i søppel har blitt en utfordring på Svalbard.

Tidligere denne uka fikk Sysselmesteren melding om to reinsdyr med wire i geviret sitt. Begge har blitt sjekka, og Sysselmannen følger med på situasjonen.

Åshild Ønvik Pedersen er reinforsker ved Norsk Polarinstitutt, og forteller at stort sett hvert år får reinsdyr søppel i geviret sitt. For noen betyr det døden.

Norsk Polarinstitutt har kartlagt villreinbestanden på Svalbard i 40 år. Under reinsdyrtellinga i sommer fant de 27 døde reinsdyr.

– To av dem hadde wire i geviret sitt. De har dødd i fjor høst en eller annen gang. Det er en grufull død for å si det sånn, sier Pedersen.

Reinforsker Åshild Ønvik Pedersen ved Norsk Polarinstitutt

Reinforsker Åshild Ønvik Pedersen sier de ser villrein med søppel i geviret stort sett hvert år.

Foto: Ann Kristin Balto / Ann Kristin Balto

Det er ikke nødvendigvis det at folk på Svalbard bare slenger søppel fra seg der de ferdes i naturen. Ved dårlig vær kan usikra ting blåse bort og havne på tundraen der reinen ferdes.

I tillegg ligger det freda kulturminner flere steder på Svalbard. Kulturminner fra før 1946 er automatisk freda, og det finnes over 1800 av dem.

Oddgeir Sagerup har foreviget flere rein med søppel i geviret over årene. Denne har fått en wire med seg, noe som ikke er uvanlig.

Oddgeir Sagerup har foreviget flere rein med søppel i geviret over årene. Denne har fått en wire med seg, noe som ikke er uvanlig.

Foto: Oddgeir Sagerup / @seeandexplore_

Om sommeren og på senhøsten er reinen i brunst. Da feies basten, som er hudlaget rundt geviret, av. Reinen dytter da geviret borti alt den kan se for å skrape den av. Da kan den fort få med seg søppel i geviret eller sette seg fast.

– Vi må kanskje vurdere gjenstandene vi har lagt igjen ute i naturen. Noen av dem må kanskje bort til tross for at de er verna, på grunn av dyrelivet. Det er en kjensgjerning at vi har lagt igjen wire og metall, og at søppel og ting blåser bort som kan føre stor skade og lidelse på dyr, sier Pedersen.

Kristin Heggelund, miljøvernsjef hos Sysselmesteren på Svalbard, forteller at dette er et generelt problem på hele Svalbard.

Hun forteller det at det kan være vanskelig å si hva som er eldre eller yngre enn 1946, altså hva som er vernet, når man gjør ryddeaksjoner.

– Man fjerner vaiere, kabler, ledninger og annet som kan være til skade for dyrene. Det har man opp gjennom tiden fjernet. Det har sysselmesteren besluttet.

Miljøvernsjefen sier at dersom man skal ta en større opprydding, bør man ha en gjennomgang der man også tar en vurdering av kulturminneinteressene.

– Vi har hatt en praksis for at vi rydder det som er til skade for dyrene.

– Og så har jeg forstått det sånn at man tidligere har fjernet eldre vaiere, kabler og annet fordi det er til skade for dyrene, og da har det hensynet veid tyngre, sier Heggelund.

– Klarer seg

Både Pedersen og fotograf Sagerup er trygge på at reinen med krakken i geviret kommer til å klare seg.

– Han hadde et lite sår i panna hvor krakken har gnagd litt. Han var rød og litt blodig. Men jeg så jo at han er ved god helse og fikk gressa. Så vet jeg at i desember så ramler geviret av, sier Sagerup.

Reinen må nok gå med krakken hengende i geviret fram til det faller av i månedsskiftet november/desember.

Reinen må nok gå med krakken hengende i geviret fram til det faller av i månedsskiftet november/desember.

Foto: Oddgeir Sagerup / @seeandexplore_

Selv har Sagerup rydda bort ting han ser i naturen som han vet ikke er freda. Nettopp for å unngå at villreinen setter seg fast.

– En dag fant jeg en svær wire som lå løs. Jeg kveila den opp og la den under en stor stein. Vi kan gjøre sånne ting når vi er ute, sier Sagerup.

Den oppfordringa har også reinforsker Åshild Ønvik Pedersen.

– Det er et problem. Man burde verken forsøple eller bygge ting som gjør at reinsdyr setter seg fast. Vi mennesker forsøpler, og det går ut over livet til helt uskyldige liv, sier Pedersen.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark