Hopp til innhold

Har brukt 5 millioner kroner på et reingjerde som ikke fungerer

Nedtrampede blomsterbed og møkk på fortauene. Reinsdyr i bybildet irriterer innbyggerne i Hammerfest. Reingjerdet som er satt opp rundt byen har nemlig ikke fungert etter hensikten.

Rein i boligstrøk i Hammerfest

Eksotisk for turistene, men uønsket av innbyggerne. Hammerfest kommune har forsøkt å holde byen så fri for reinsdyr som mulig, men likevel kan man ofte se dyr innenfor gjerdet.

Foto: Eirik Sørenmo Påsche / NRK

I en helling mellom noen bolighus midt i Hammerfest står et titalls rein og mesker seg med deilig grønt gress.

Eksotisk og spennende for turistene som kommer, men ikke fullt så gøy for innbyggerne i byen.

Reinsdyr i bygatene har vært et årelangt problem i byen – et problem som i teorien skulle vært fikset – etter at det ble satt opp et reingjerde rundt byen i 2007.

Alf Einar Jakobsen var ordfører i kommunen da gjerdet til 5 millioner kroner kom på plass, og siden da har han tatt på seg ansvaret med å gjete dyrene som kommer seg inn, ut igjen.

Alf Einar Jakobsen ved mopeden han bruker for å gjete rein.

Alf Einar Jakobsen bruker mye av fritiden til å hjelpe reindriften.

Foto: Eirik Sørenmo Påsche / NRK

For å komme seg rundt omkring i byen, kjører han rundt på en moped med en rød varseltrekant med et reinsdyr på foran for å vise hva han holder på med.

– I fjor tok jeg ut 1500 dyr. En del av dem var gjengangere. Nå har jeg begynt å gjete dem ikke bare utenfor gjerdet, men også litt lenger der jeg vet det er gress og at de vil trives, sier han.

Reingjerdet som omringer byen er to mil langt og kostet 5 millioner kroner å sette opp. Staten og Hammerfest kommune betalte halvparten hver.

Likevel kan man fortsatt observere rein innenfor gjerdet. Slitasje etter vinteren gjør at gjerdet enten får hull eller velter.

Rein innenfor reingjerdet i Hammerfest.

– Det er ikke slik at kommunen ikke vil ha rein i byen, men samtidig er det en grunn til at gjerdet i sin tid ble satt opp, sier varaordfører Terje Wikstrøm.

Foto: Eirik Sørenmo Påsche / NRK

– Vi hadde håpet at vi skulle klare å holde det enda mer reinfritt. Hvis store deler av gjerdet er ødelagt, må vi enten reparere det eller gi opp, men det har jeg ikke lyst til at vi skal gjøre, sier Jakobsen.

– Reinen finner alltid en vei inn

Fungerende ordfører i Hammerfest kommune, Terje Wikstrøm (Ap), mener det er vanskelig å holde byen hundre prosent reinfri.

Terje Wikstrøm, fungerende ordfører i Hammerfest kommune foran rådhuset.

Fungerende ordfører i Hammerfest, Terje Wikstrøm, har forståelse for folks irritasjon over rein, men minner samtidig om at de bor i Finnmark og må tåle at det er rein her.

Foto: Eirik Sørenmo Påsche / NRK

– Vi kan bygge en mur rundt byen, men jeg er sikker på at reinen alltid finner en vei inn. Vi må leve med at det kommer rein innenfor, men vi må prøve å minimalisere det, sier han.

Når dyrene først kommer seg innenfor gjerdet, mener han at det ikke er hverken kommunen eller eks-ordførere som skal gjete de urbane reinene ut av byen.

– I utgangspunktet er det ingen tvil om at det er reinbeitedistriktene, altså reingjeterne, som skal gjøre det. Nå har vi vært heldig med en ordfører som har brukt mye ressurser på det, men det er reinbeitedistriktene som skal gjete dem ut, sier Wikstrøm.

Utfordrende situasjon

Reineier Aslak Ante Sara skriver i en e-post til NRK at de deler Wikstrøms oppfatning om at rein vil bli å se i Hammerfest sentrum også i fremtiden.

Aslak Ante Sara

Reineier Aslak Ante Sara minner om at på nettsidene til Hammerfest kommune finnes det en link som heter «reinvarsling» som man kan bruke for å vise hvor det befinner seg rein innenfor gjerdet.

Foto: Åse Pulk / NRK

– Vi erkjenner at situasjonen er utfordrende, sier Sara.

Sara skriver at de har en løpende god dialog med kommunen og samhandler også godt med flere fra byen i praktiske oppgaver som utdriving av rein og tilsyn av gjerdet.

– De siste ukene har vi drevet rein ut av gjerdet, men det er slik at de finner veier tilbake. Gjerdet er generelt mye slitt, og rein klarer å passere, sier reineieren.

Gått ned 17 kilo

Den tidligere ordføreren, Alf Einar Jakobsen, har ingenting imot å fortsette med reingjetingen på fritiden.

Alf Einar Jakobsen bruker håndbevegelser for å lede reinen dit han vil.

Alf Einar Jakobsen lager ingen lyd, men bruker håndbevegelser for å lede reinen dit han vil – ut av byen.

Foto: Eirik Sørenmo Påsche / NRK

– Jeg synes for så vidt det er greit. Hvis jeg klarer å få ut noen dyr, er mye av dagen reddet. Det er litt sport i det også, sier han.

Siden han var ferdig som ordfører i 2019 har han gått ned flere kilo av å gjete rein.

– Jeg var 89 kilo på det meste, og nå er jeg 72 kilo. Jeg har måttet gå ned noen størrelser for å holde buksen på plass, sier Jakobsen.

Reinsdyr i trafikken i Hammerfest.

Sjåfører i Hammerfest må alltid være på vakt for å ikke kjøre på rein.

Foto: Eirik Sørenmo Påsche / NRK

Flere nyheter fra Troms og Finnmark