Hopp til innhold

Regner med oppstart i februar

ENI Norge har denne uken kunnet juble over at både Petroleumstilsynet og Miljødirektoratet nå sier ja til å sette i gang med oljeproduksjon på Goliatfeltet i Barentshavet.

Goliat-plattformen er her på feltet i Barentshavet og blir klargjort til produksjon

Goliat-plattformen er fortsatt under klargjøring. Det meste av oljevernberedskapen er derimot allerede på plass.

Foto: Bristow

Tirsdag ga Petroleumstilsynet (Ptil) oljeselskapet Eni Norge tillatelse til å ta i bruk Goliat-plattformen.

Torsdag kom ja til oppstart også fra Miljødirektoratet, noe som gjør at oppstarten av oljeproduksjon på Goliatfeltet stadig rykker nærmere.

– Det vi har fått i dag fra Miljødirektoratet er en følge av samtykke fra petroleumstilsynet tirsdag, som var den store nyheten for oss, sier Andreas Wulff kommunikasjonsdirektør i Eni Norge til NRK.

Nå gleder de seg til å komme i gang med produksjon på Goliat-plattformen som ligger 85 kilometer nordvest for Hammerfest.

Det er imidlertid satt veldig strenge miljøkrav til Eni Norge for Goliatplattformen, der selskapet håper å komme i gang med produksjonen i slutten av februar.

Kystfiskerflåten er med

Som NRK tidligere har omtalt så er oljevernberedskapen rundt Goliatfeltet svært omfattende, der kystfiskerflåten utgjør en stor og viktig del av denne beredskapen.

– Oljevernberedskapen er den mest avanserte på norsk sokkel. Den er av norske myndigheter omtalt som det beste som finnes i Norge, sier han.

Andreas Wulff

Kommunikasjonsdirektør Andreas Wullf i Eni Norge.

Foto: ENI Norge

Eni har jobbet kontinuerlig i rundt 7 år for å få på plass skikkelig beredskap. Det som er unikt er at kystfiskeflåten for første gang er innlemmet i oljevernberedskapen.

– Med den er det også innført en ny oljevernbarriere langs kysten. Kystfiskerne har kompetanse, erfaring, og kunnskap om forholdene langs kysten, og er i så måte et stort pluss i oljevernberedskapen.

Ny strandsoneberedskap

Han forteller at det har vært behov for å utvikle nytt oljevernutstyr som er tilpasset kystfiskeflåten.

– I tillegg er det etablert en ny strandsoneberedskap med personell fra områdene i Vest-Finnmark, som er spesialtrent til å rense strandsonen dersom det skulle komme et påslag av olje. Det er gjort veldig mye arbeid for å etablere helt nye konsepter for oljevern på norsk sokkel som nå kommer med Goliat.

Goliat-feltet blir det første oljefeltet som kommer i drift i norsk del av Barentshavet. Feltet ble påvist allerede i 2000.