Hopp til innhold

Mener regjeringen somler: – Støtten til varmepumper må på plass fort

Stortinget ba i oktober regjeringen om å få på plass støtte til varmepumper i norske hjem. Så langt er ingenting klart. Altfor dårlig, mener Bjørnar Moxnes (Rødt).

Bjørnar Moxnes

Rødt-leder Bjørnar Moxnes mener at regjeringen må gjøre mer for at flere kan montere varmepumper i Norge.

– Stortinget har bestemt at regjeringen må få på plass støtte til energisparetiltak. Vi kommer nå til å kreve fortgang arbeidet. Ei varmepumpe kan gi lavere strømregning relativt fort, sier Moxnes.

Familier i hele landet lever nå med galopperende strømpriser. Og mange sliter med å betale regningene.

Nå har prisene på ved skutt i været. Det samme har etterspørselen etter varmepumper. Likevel synes mange det er dyrt å betale 30.000 for ei varmepumpe.

Nå er regjeringen i gang med å få på plass støtte til installering av varmepumper, etterisolering og utskifting ut gamle vindu, for å redusere strømforbruket i norske hjem.

Dette ble vedtatt av Stortinget 18. oktober, og tidsfrist ble anslått til midten av november.

Foreløpig må imidlertid norske strømbrukere se langt etter støtte til varmepumpe.

Les også: Høyeste strømpriser på 12 år i nord: – Det blir bare verre og verre

Knut Ivar Jøraholmen, Karoline J. Hansen og Hege Elisabeth J. Hansen er lite fornøyd med de høye strømprisene.
Knut Ivar Jøraholmen, Karoline J. Hansen og Hege Elisabeth J. Hansen er lite fornøyd med de høye strømprisene.

– Det er altfor dårlig at ikke dette er på plass allerede. Støtten til varmepumper, og andre energisparetiltak i norske hjem, skulle vært på plass per dato. Nå må regjeringen levere, sier han, og lover å følge saken videre.

– Viktig tiltak

Kraftanalytiker Tor Reier Lilleholt i Insight by Volue mener et lavt strømforbruk langt på vei er nøkkelen for å få ned de høye strømprisene og sikre strømforsyningen.

Lilleholt mener at regjeringen fortest mulig må få på plass støtteordning til energisparetiltak. Vi må bruke strømmen smartere, og få ned forbruket. Her er varmepumper en god løsning, mener han.

– Varmepumper reduserer forbruket mye, men det er jo dyrt å investere i. Her bør staten se på løsninger.

– Blant annet kunne strømstøtten vært brukt smartere ved at staten heller hadde støttet investering i varmepumper. Da hadde vi spart energi i mange år fremover, i stedet for bare akkurat nå, sier Lilleholt.

Tor Reier Lilleholt, analysesjef i Volue Insight. i mørk blå skjorte ute.

– Skal vi få ned strømprisene, og sikre forsyningssikkerheten, bør staten gi mer i støtte til energisparetiltak i norske hjem, mener kraftanalytiker i Insight by Volue, Tor Reier Lilleholt.

Foto: Asbjørn Odd Berge / NRK

– For dyrt

Raymond Ratama i Kulde og Varmepumper Service AS monterer varmepumper i Alta og omegn. Han har opplevd en eksplosiv økning i henvendelser det siste året. Akkurat nå stresser han med å få montert 80 varmepumper før jul.

Men det kunne ha vært flere. Mange synes nemlig at prisen på rundt 30.000 kroner for å få montert varmepumper er litt vel stivt.

– De aller fleste vi snakker med ønsker å montere varmepumper for å få ned strømprisen og forbruket. Men mange reagerer på prisen. Det er ikke uvanlig at folk sier at de må tenke litt på det. Med strømstøtte til varmepumpe, kunne mange flere ha hatt råd til å montere, tror han.

Raymond Ratama monterer varmepumper for Kulde og Varmepumpe Service AS i Alta.

Raymond Ratama i Kulde og Varmepumper Service AS, monterer varmepumper for harde livet. Han tror imidlertid at flere ville tatt seg råd til dette energisparetiltaket om staten hadde gitt støtte. – Mange synes det er dyrt, og sitter på gjerdet, sier han.

Foto: Irmelin Kulbrandstad / NRK

Jobber med saken

Leder i energikomiteen på Stortinget, Marianne Sivertsen Næss, sier at regjeringen jobber med strømstøtte til blant annet varmepumper. Hun kan imidlertid ikke si noe om når dette vil være på plass.

Næss mener imidlertid at det viktigste ikke er at det går fort før ordningen er på plass, men heller at den blir treffsikker.

– Det er av betydning at vi nå ikke går inn med statlig støtte innenfor et område som kan føre til en prisøkning på varmepumper. Da er det ingen som tjener på det, bortsett fra de som selger varmepumper.

– Når staten går inn med støttetiltak, så må vi vite at det treffer der det skal treffe, sier Sivertsen Næss.

Marianne Sivertsen Næss utenfor rådhuset i Hammerfest.

Det viktigste er ikke at støtten til energisparetiltak kommer på plass fortest mulig. Men heller at det blir mest mulig treffsikker, mener leder i energikomiteen på Stortinget, Marianne Sivertsen Næss.

Foto: Eirik Sørenmo Påsche

Henviser til Enova

Statssekretær i Olje- og energidepartementet, Elisabeth Sæther, bekrefter at regjeringen er i gang med arbeidet. Dette i samarbeid med Enova, som jobber med omlegging av energibruk og energiproduksjon.

Sæther mener imidlertid at det er Enova som har ansvaret med å utrede dette.

– Enova har i år brukt 300 millioner kroner på å hjelpe folk å spare strøm. Og så har de nå fått beskjed av Stortinget om på ytterligere tiltak. Men når denne vurderingen vil være ferdig vet vi ikke, sier Sæther, og legger til:

– Stortinget har ikke satt noen frist for når arbeidet skal være ferdig. Men vi håper at Enova får på plass en støtteordning til energisparetiltak fort.

– Vil det være snakk om prosentstøtte eller et kronebeløp?

– Ved andre støttetiltak har Enova utbetalt kronebeløp. Men om de vil gjøre det nå, og i så tilfelle hvor stort det vil være, har vi ingen formening om, sier Sæther.

Elisabeth Sæther

– Det er Enova som skal utrede støtten til energisparetiltak. Og det er ikke satt noen frist for når dette arbeidet skal være ferdig, sier statssekretær i Olje- og energidepartementet, Elisabeth Sæther.

Foto: Ođđasat / NRK

Kommunikasjonssjef i Enova, Eiliv Flakne, skriver i en e-post til NRK at det ikke er riktig av dem å kommentere saken. Dette er noe politikerne må gjøre, mener han. Prosessen er ikke i mål ennå, understreker han.

– Må levere

Selv om statssekretæren sier det er Enova som har ansvaret for å utarbeide nye energisparetiltak, er ikke regjeringen uten ansvar, mener partileder i Rødt, Bjørnar Moxnes.

– Vi vil ta opp dette med statsråden i Stortinget for å få fortgang i arbeidet. Vi er nødt til å få ned forbruket i hus og hjem. At folk må leve med uhåndterlige strømregninger bekymrer oss. Og vi må huske på at vi har to kalde måneder foran oss. Vi må derfor få på plass støtten til varmepumper fort, sier Moxnes.

Les også: Ber politikerne rydde opp i strømkaos: – Det som skjer nå, er galskap

Rune Sørlie fyrer med ved når strømprisene blir høy og termometeret kryper ned mot - 17.
Rune Sørlie fyrer med ved når strømprisene blir høy og termometeret kryper ned mot - 17.

Siste fra Troms og Finnmark