Hopp til innhold

Regjeringen sliter i nord: Mindre begeistring for Erna og Siv

Antall Høyre-velgere synker med fire prosent, mens Arbeiderpartiet har styrket sin oppslutning i Finnmark.

Regjeringens budsjettkonferanse

Ifølge en fersk meningsmåling, ville regjeringspartiene Høyre og Frp fått færre stemmer i Finnmark nå, enn det de fikk under stortingsvalget i 2013.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Det viser fersk meningsmåling utført for NRK.

Ett år før stortingsvalget neste år har regjeringspartiene i Finnmark færre velgere enn da de kom til makten for tre år siden.

Det viser en meningsmåling utført av InFact for Amedia og NRK.

Meningsmåling juli 2016 - Finnmark

Ap

44 % (+ 4,2%)

Høyre

17,3% (- 4%)

Frp

15,5% (- 0,5%)

Sp

5,4% (+ 1,7%)

Sv

4,9% (- 0,3%)

Krf

3% (0%)

MDG

2,9% (+ 0,7%)

V

2,6% (- 1%)

Rødt

1,3% (+ 0,4%)

Andre partier

3,2%

InFact har spurt folk om hvilket parti de ville stemt på, hvis det var stortingsvalg imorgen. Tallene i parantes viser oppgang/nedgang til sammenligning med stortingsvalget i 2013.

Høyre er fremdeles fylkets nest største parti og får en oppslutning på 17,3 prosent. Det er imidlertid en tilbakegang på 4 prosentpoeng, sammenlignet med valgresultatet i 2013.

– Det å sitte i regjering har flere ting med seg. Det ene er at man får litt slitasje fordi man må ta noen reformer og støyter. Det er vi klar over. Det andre er at vi gjorde et veldig godt valg sist. At vi ett år før valget ligger på 17 prosent lever vi godt med, sier Høyres stortingsrepresentant Frank Bakke-Jensen fra Båtsfjord.

Frank-Bakke Jensen

Høyres Frank-Bakke Jensen sier han vil jobbe hardt inn mot valget neste år, og at han tror partiet vil nærme seg det valgresultatet partiet fikk for tre år siden.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Styrker sin posisjon

Ifølge meningsmålingen er det langt opp til Arbeiderpartiet, som står sterkt blant velgerne i Finnmark.

Ved forrige stortingsvalg fikk partiet en oppslutning på 39,8 prosent, som den gang var en tilbakegang med 5,5 prosentpoeng.

Den ferske meningsmålingen viser at partiet ved et stortingsvalg i morgen ville ha fått 44 prosent av stemmene.

– Jeg tror disse tallene både er en reaksjon på den samfunnsrettingen regjeringen fører, og en tilslutning til det alternativet vi står for, sier stortingsrepresentant Helga Pedersen fra Arbeiderpartiet.

Håper å beholde stortingsplass

Helga Pedersen i vandrehallen

Arbeiderpartiets Helga Pedersen mener regjeringens politikk er årsaken til at hennes eget parti får bedre oppslutning. Hun viser blant annet til debattene om sentralisering.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Fremskrittspartiet (Frp) er det tredje største partiet i Finnmark, men får en nedgang fra stortingsvalget i 2013 med 0,5 prosentpoeng og ender opp med 15,5 prosent på målingen.

Finnmark Frps stortingsrepresentant Jan Henrik Fredriksen sier til NRK at resultatet fra denne meningsmålingen speiler oppslutningen partiet har på landsbasis.

– Jeg har et godt håp om at vi også etter valget i 2017 vil fortsette å ha en stortingsrepresentant fra Finnmark Frp, sier Fredriksen.

Sp fram – Venstre faller

Blant de mindre partiene er det Senterpartiet som ifølge meningsmålingen er blant vinnerne. Partiets framgang med 1,7 prosentpoeng gjør at de ender opp med en oppslutning på 5,4 prosent.

Sosialistisk Venstreparti har en tilbakegang med 0,3 prosentpoeng og får totalt 4,9 prosents oppslutning.

Venstre faller også på meningsmålingen og får kun en oppslutning på 2,6 prosent i Finnmark, mens Miljøpartiet de Grønne får 2,9 prosent - en økning på 0,7 prosentpoeng sammenlignet med valget i 2013.