Hopp til innhold

Regjeringen er ikke redd for å bore på grensen til Russland

Johan Petter Barlindhaug har advart mot å dele ut borelisenser langs delelinjen mot Russland. Men det er i våre beste interesser å sette i gang slik de har gjort på den andre siden parerer departementet.

Oljeplattform

Olje- og energidepartementet er trygg på at det ikke vil bli problemer mellom Norge og Russland, hvis man må dele oljefunn som går på begge sider av grensen. (illustrasjonsfoto)

Foto: Marit Hommedal / SCANPIX

– Nei vi deler ikke den bekymringen, delelinjeavtalen vil sikre det gode norsk-russiske samarbeidet på fisk og grenseskridende oljefunn, sier Elnar Remi Holmen(FrP) som er politisk rådgiver i Olje- og energidepartementet.

Han påpeker at arealene på den russiske siden allerede er tildelt, og at man fra departementet side vil ta sikte på å tildele borelisenser når søknader om det kommer inn.

Tror delelineavtalen sikrer god tone

Forretningsmanne Johan Petter Barlindhaug som var sentral i etableringen av det nordnorsk-eide oljeselskapet North Energy, men man må være forsikte med boring langs delelinjen.

Ifølge han har ikke russerne teknologi til å kartlegge et grenseskridende funn godt nok til å sikre deres egne interesser. Og med dagens sanksjonsregime kan de ikke leie inn vestlig hjelp.

– Juridisk sett er avtalen grei nok, men hvis du kommer i en situasjon hvor du får en debatt kan du få en spenning likevel, sier Barlindhaug. Men bekymringen deles ikke i departmentet.

Statoil har et samarbeid med det russiske oljeselskapet Rosneft, og har sammen med den russiske giganten interesser på begge sider av delelinjen.

– Sanksjonene har gjort at ting tar lengre tid, sier Knut Rostad som er pressekontakt for Statoils internasjonale virksomhet. Han vil ikke si mer om betydning av forholdet mellom Norge og Russland, men påpeker at deres samarbeid med Rosneft vil fortsette.