Regjeringas unntak fra karanteneregler hjelper ikke nordmenn med hytter i Finland

Regjeringa gir norske hytteeiere lov til å dra til Finland for å måke snø av hyttetak. Men finske myndigheter har ikke lempet på reglene for hvem de tar inn i landet.

Kilpis

Det ser foreløpig mørkt ut for norske hytteeiere med hytte i Finland. For selv om regjeringa har lempet på karantenereglene, er grensa til Finland stengt på finsk side.

Foto: Privat

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

– De endringene som er gjort fra norsk side, får ingen praktisk betydning all den tid Finland har innreiseforbud, sier operasjonsleder Karl Erik Thomassen ved Troms politidistrikt.

Fredag kunngjorde regjeringen at nordmenn med hytte i Sverige eller Finland, kan få dra til hytta for å måke vekk snø på tak, uten å bli satt i karantene når de kommer tilbake. Forutsetningen er at de kun drar rett til hytta og ikke oppsøker noen andre steder mens de er i disse landene.

Problemet er bare at Finland har stengt grensa.

– Det eneste Finland slipper inn, er godstrafikk, egne borgere og EØS-borgere på gjennomreise, sier Thomassen.

Det var Nordlys som først omtalte denne saken.

Troms politidistrikt har ansvar for grensekontrollen ved Helligskogen. Mange nordmenn har hytte i Kilpis.

Håper på avtale

En av hytteeierne er Karl Johan Brekmo i Tromsø. Han ble overrasket da han hørte nyheten om at det nå skulle være lov å dra til nabolandene å måke hyttetak uten bli satt i karantene.

Kilpis

Nordmenn med hytte i Finland får ikke sjekket hytta si så lenge Finland har stengt grensa.

Foto: Privat

– Det er jo egentlig helt fantastisk at regjeringa kan komme med noe sånt når de finske reglene er som de er. Men alle kan gjøre feil. Det vi håper på, er at norske myndigheter kan få til en avtale med Finland slik at hytteeiere får lov å inspisere hyttene sine, sier han.

Ifølge Brekmo er det mange som er bekymret for hvordan det står til med hyttene. Mange har ikke vært i Finland på en måned, og vil gjerne sjekke at både vann og strøm er i orden.

– Det er store verdier det handler om. Mange har også spabad som de ønsker å få sjekket, sier han.

Få unntak fra reglene

Tom Olsen er sjef for grensekontrollen i tolletaten i Nord-Norge. Heller ikke der er det kommet beskjed om at Finland endrer sine grenseregler. Dermed blir nordmenn snudd på grensa.

Ifølge finske myndigheter er det kun gjort noen få unntak for hvem som kan ankomme Finland under koronapandemien.

  • Personer som er finske eller bor i Finland, får komme hjem.
  • Returtransport til eller gjennom andre EU- og Schengen-land er tillatt.
  • I tillegg er det unntak for nødvendig pendeltrafikk og annen nødvendig transport. Nordmenn som skal måke hyttetak er ikke ført opp på listen over nødvendig transport.

Reglene har heller ikke vært oppdatert siden 20. mars.

– Gjelder der det er mulig

Statssekretær Anne Grethe Erlandsen i Helse- og omsorgsdepartementet sier i en e-post til NRK fredag kveld at det er naturlig at karanteneunntakene reguleres likt uavhengig av om hytten ligger i Finland eller i Sverige.

– De nasjonale karantenereglene, og unntakene fra karanteneplikten, gjelder i den grad det er mulig å passere grensene. De endrer derfor ikke på andre lands til enhver tid gjeldende regulering av grensepasseringer.

Hun viser til at den enkelte derfor må avklare med finske myndigheter eller grensestasjoner om man får adgang til innreise når formålet er å utføre strengt nødvendig hyttevedlikehold og tilsyn, for så å returnere til Norge.

Status Norge

Sist oppdatert: 19.10.2020
1 079
Siste uke
29
Innlagt
278
Døde