Hopp til innhold

Redningsfolk sliter med å lokalisere utenlandske turister: – Vi taper verdifulle minutter

Da det gikk galt i fjellet i Lyngen forrige uke, møtte redningsmannskapene på et problem. Nå ber de om at skredrammede utlendinger lettere kan lokaliseres.

Daniel Larsen (leder av Lyngen hjelpekorps) t.v. og Frode Hansen (fagleder for skred i Lyngen Røde Kors) har håndtert flere skred og regner med at flere vil komme.

Daniel Larsen (leder av Lyngen hjelpekorps) til venstre og Frode Hansen (fagleder for skred i Lyngen Røde Kors) har håndtert flere skred og regner med at flere vil komme.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Når en bruker med et norsk nummer ringer nødetatene, kommer det opp nøyaktig posisjon. Det samme skjer ikke når det er et utenlandsk nummer som ringer.

Det skaper store problemer for redningsmannskapene, forteller hjelpekorset som rykket ut da fem italienske turister ble tatt av skred i Lyngen i Troms fredag.

Hjelpekorpset rykket nemlig ut til feil fjelltopp på bakgrunn av informasjonen innringeren hadde gitt til nødtelefonen. Det skjer ofte, forteller fagansvarlig for skred i Lyngen Røde Kors Hjelpekorps.

– Kommunikasjon er et generelt problem. Vi har kanskje noen stedsnavn som er vanskelig å uttale på italiensk eller fransk, sier Hansen til NRK.

Redningstjenesten taper verdifulle minutter i en tidlig fase, og dette er pasienten sine minutter som tikker.

Frode Hansen - Lyngen

Frode Hansen i Lyngen Røde Kors Hjelpekors sier de ønsker seg et bedre system for å lokalisere utenlandske turister.

Foto: Simen Wingstad / NRK

– Hjelpeløse

– For vår del er det kjempeviktig at vi får en løsning slik at når folk fra utlandet ringer inn, kan de posisjoneres raskt. Ved de fire siste hendelsene har vi slitt med posisjoneringen. Da begynner klokka til pasienten å tikke ganske fort, sier Frode Hansen i Lyngen hjelpekorps til NTB.

Daniel Larsen, leder av hjelpekorpset, var med på leteaksjonen etter at alarmen hadde gått sist fredag. En italiensk turist mistet livet i skredet.

FOTO: Lyngen Røde Kors Hjelpekors

Larsen sier at letemannskapene samlet seg i garasjen der de har snøskutere og dro opp til fjelltoppen like over dem fordi det var der de hadde fått informasjon om at skredet hadde gått.

– Underveis kom det mer info, men ikke klar info. Vi begynte å forstå at det var lavere ned i terrenget og inn i Kvalvikdalen, sier Larsen.

– Etter hvert sto vi litt hjelpeløse altfor høyt i fjellet uten noen mulighet til å bidra nedover der. Vi hadde selvfølgelig en baktropp som kjørte andre veien, men det er jo frustrerende å få feil informasjon, sier han.

Lyngen. Skred. Statsråder.

Søndag måtte statsrådene ordførere i Troms og lokale redningsmannskap i Lyngen kommune.

Foto: Trygve Grønning / NRK

Flere ønsker

Ønsket om å få hente ut nøyaktig posisjonering på utenlandske borgere var ett av flere lokalsamfunnet informerte om på et møte med justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp), fiskeriminister Bjørnar Skjæran (Ap) og landbruks- og matminister Sandra Borch (Sp).

Blant de andre ønskene var å øremerke den foreslåtte turistskatten til beredskap, få en nasjonal ordning for mobilvarsling av skredfare og å samle kunnskapsmiljøene for skred.

Men det viktigste hjelpekorpset ber om, er altså å kunne se posisjon til utenlandske turister som er rammet av skred.

– Det aller beste vi kan be om, er egentlig at det ikke går flere liv i snøskred. For redningstjenestens del er det en nullvisjon, men vi innser at vi sannsynligvis aldri kommer oss dit, sier skredekspert Hansen.

– Jeg mener det er nokså dramatisk at vi i 2023 ikke får en sånn løsning på plass, sier han.

Hansen sier at det også skaper en usikkerhet i redningslagene.

Les også Venter 1.000 skiturister, men uklart regelverk for varsel-SMS om snøskredfare

Ordfører i Lyngen, Dan Håvard Johnsen sier ulykka i Lyngen er tragisk.

Flere faktorer spiller inn

Dekningsdirektør i Telenor, Bjørn Amundsen, sier til NRK at det er fult mulig å finne posisjon til personer som bruker et utenlandsk telefonnummer i Norge.

Men i akutte situasjoner er det vanskeligere å finne nøyaktig posisjon like raskt som man finner den på norskregistrerte numre.

Vi finner kjapt ut hvilken basestasjon du henger på. Men skal du finne den samme informasjonen som man gjør på norske mobiltelefoner behøves det mer manuell analyse. Det tar lengre tid, sier Amundsen.

Hvor du er i Norge har også noe å si for hvor nøyaktig de klarer å finne posisjonen din.

Dekningsdirektør

Dekningsdirektør i Telenor, Bjørn Amundsen, forteller det er vanskeligere å finne nøyaktig posisjon på utenlandske numre i en akuttsituasjon.

Foto: Solveig Svarstad / NRK

Hvis du for eksempel slår inn på en basestasjon på Hardangervidda med en utenlandsk telefon, kan den basestasjonen har en rekkevidde på flere kilometer. Det gjør det vanskelig å finne ut en nøyaktig posisjon, sier Amundsen.

Dekningsdirektøren poengterer at han ikke kjenner til hvilke verktøy og metoder politiet bruker for å finne posisjonen til personer som ringer nødnumrene.

Roar Hanssen, pressevakt i Politidirektoratet, forteller at de bruker Lokasjonsbasert posisjonering (AML) til å følge nødanrop, men at mobiltypen må støtte programmet.

Det kan være mange feilkilder som fører til at AML ved roaming ikke kommer frem til nødetatene fra utenlandske mobilabonnementer. En årsak er at Apple har valgt å avvente å inkludere AML i sin løsning ved roaming for nødanrop til neste generasjon 112 etableres, sier Hanssen.

Les også Vil hjelpe utenlandske turister – Oversetter fjellvettreglene

To turister i fjellet ser og peker på et kart

– Vondt hver bidige gang

Skredeksperten fortalte også statsrådene om de menneskelige sidene ved en skredulykke – både blant de pårørende etter dødsfall, blant dem som blir hardt skadd og for hele samfunnet, som kaster alt og stiller opp i en dramatisk stund.

– Vi er dessverre nokså vant til denne typen hendelser. Men for min egen del er det de pårørende og familiene jeg tenker på. Det er vondt hver bidige gang. Man går gang etter gang i dagene etter og tenker på om det er noe vi kunne ha gjort annerledes, sier han.

Hansen frykter at det blir flere ulykker i tiden framover.

– Alt forsterkes. Turismen forsterkes, og områdene de går inn i, utvides. Klimaet forsterker alt. Når det er uvær, er det verre enn før. Vi må erkjenne at gårsdagen aldri kommer tilbake og forberede oss på det som kommer framover, sier han.

Les også Statsråder ved skredområdet i Troms: – Katastrofalt

Ministre på besøk etter snøskred i Troms