Klimatoktet endte med at skipet ble sittende fast i isen

De skulle følge ruta til polarskuta «Quest», men satte seg fast i isen. Nå hyller passasjerene redningsmannskapet som hentet dem ut med helikopter, tirsdag ettermiddag.

MS «Malmö» gikk seg fast i isen sørvest for Hinlopenstredet på Svalbard torsdag. 16 personer måtte hentes ut med helikopter.

MS «Malmö» gikk seg fast i isen sørvest for Hinlopenstretet på Svalbard torsdag. 16 personer måtte hentes ut med helikopter. VIDEO: Sindre Kinnerød.

– Vi var på vei opp Hinlopenstretet. Vi hadde vindkart og iskart, men midtveis i stredet snudde vinden, og stredet ble fylt med is, forteller ekspedisjonsleder Tore Topp.

Ekspedisjonen han leder har leid passasjerskipet MS «Malmö» for et historisk klimatokt rundt Svalbard. Målet er å seile den samme ruta som polarskuta «Quest» gjorde i 1931, da de kartla klimaet rundt øygruppa.

Men tirsdag ble MS «Malmö» sittende fast i isen sørvest i Hinlopenstretet. Havstrømmene førte skipet mot grunna ved Rønnbeckøyene.

– Kapteinen på skipet tok kontakt med oss rundt klokken 15.00. Han ba om bistand for å få evakuert de 16 passasjerene om bord, for å være føre var, sier redningsleder ved Hovedredningssentralen, Tomas Ringen.

De 16 passasjerene om bord ble hentet av et redningshelikopter.

– Det var lite vind i området. Noen snøbyger var det, men det var en forholdsvis uproblematisk redningsaksjon. Ingen personer er skadet, og det er ikke meldt om skader på båten heller, sier Ringen.

– Det var ingen dramatikk i det hele. Vi hadde god dialog med kapteinen, og evakueringen gikk fantastisk. All ære til redningsfolkene, sier toktleder Tore Topp.

Passasjerene ble flydd til Longyearbyen der de nå er innlosjert på hotell.

MS «Malmö»

SITTER FAST: MS «Malmö» har satt seg fast i isen sørvest for Hinlopenstretet på Svalbard. De håper å komme ut av isen når det blir flo sjø i kveld, og isen forhåpentligvis sprekker opp.

Foto: Lufttransport

Satser på å komme løs i kveld

Mannskapet på syv personer ble igjen om bord på MS «Malmö» for å prøve å få båten løs.

Ifølge Hovedredningssentralen forventer de at isen skal sprekke opp ved flo sjø i løpet av tirsdagskvelden. Kystvaktskipet KV «Andenes» er dirigert mot havaristen for å hjelpe dem.

– Målet er å fortsette toktet når båten kommer tilbake til Longyearbyen, forteller Tore Topp.

Video Fylkesaksjonsleder i Hedmark Tore Topp

INGEN DRAMATIKK: Ekspedisjonsleder Tore Topp forteller at evakueringen av MS «Malmö» gikk kontrollert for seg.

Foto: Nyhetsspiller

Andre aksjon på to dager

Mandag kveld måtte Sysselmannen på Svalbard sende ut skipet «Polarsyssel» for å hjelpe et turistskip til land. Skipet hadde fått motorhavari.

– Vi tolker det ikke slik at turistskipene tar unødvendig høy risiko i disse områdene. Denne hendelsen var forholdsvis udramatisk. Det handlet om at kapteinen ønsket å få ut passasjerene for å være føre var, sier redningsleder Tomas Ringen.

Heller ikke Tore Topp mener de tok unødvendig risiko da de seilte inn i Hinlopenstretet.

– Vi hadde de nødvendige iskartene, men isen beveget seg slik at det dannet en ugjennomtrengelig isfot. MS «Malmö» er et isgående fartøy, men denne isen ble for tøff for båten, sier Topp.