Hopp til innhold

Redningsaksjon i Karlsøy: – Det var dramatisk

– Mens en mann ble hentet opp av havet, hørtes banking inne i skroget på den kantrede båten, forteller fisker som deltok i redningsaksjonen etter fem fisketurister.

Ulykkesbåt tatt på land

Her er ulykkesbåten tatt på land i Torsvåg etter båtvelten.

Foto: Rune Nordgård Andreassen / NRK

Fisker Hugo Johannessen ombord i "Burøyværingen" havnet midt opp i en redningsaksjon da en båt med fem utenlandske turister ombord kantret 13 kilometer nord av Torsvåg i Karlsøy tirsdag ettermiddag.

– Det var dramatisk, men heldigvis kunne jeg være til hjelp, forteller Johannessen som ble varslet via mobiltelefon om at en båt med turister hadde kantret.

– En annen lokal båt var kommet fram først, og fikk hentet opp en av turistene fra sjøen, men hørte banking inne fra skroget på båten. Han hadde fått festet tau i rekkeverket på den havarerte båten, og jeg manøvrerte "Burøyværingen" inntil, og fikk fatt i tauet. Ved hjelp av garnspillet fikk vi snudd båten. En mann ble plukket opp, og satt over i legeskyssbåten, forteller Hugo Johannessen til NRK.

Alvorlig situasjon

Hovedredningssentralen Nord-Norge (HRS NN) mottok i 14:30-tiden en melding som tydet på at det var en alvorlig situasjon på sjøen i Torsvåg-området.

To turistfiskere

– Det som har skjedd er forferdelig, sier Ian Collins (t.v) og Mark Collins (t.h). Far og sønn er på turistfiske i Karlsøy.

Foto: ESKIL MEHREN / NRK

HRS NN valgte å sende ut et Sea King helikopter fra Banak, et ambulansehelikopter fra UNN i Tromsø og redningsskøyta Oscar Tybring fra Skjervøy mot området. Et Orion-fly ble også dirigert dit. Flere sivile fartøyer bidro også i redningsaksjonen etter at fire russiske og en litauer falt i vannet da båten deres gikk rundt.

Skipperen hoppet i havet

Skipper og dykker ombord på redningsskøyta Oscar Tybring, Jøran Røch hoppet i havet for å redde sistemann som befant seg inne i båten, tre timer etter at ulykken ble meldt til Hovedredningssentralen.

– Han lå jo godt inne i rorhuset, så det var vanskelig å få han ut. Men ellers gikk det smertefritt, sier redningsmannen til NRK.

To av de fem involverte ble sendt til sykehuset i Tromsø for behandling. Tilstanden for dem tirsdag kveld er kritisk, melder UNN. De tre andre er i relativt god form.

Rykket ut med legebåt

Også kommuneoverlege i Karlsøy, Gry Berntsen rykket ut med legebåten da meldingen om ulykken kom.

– Da vi kom til stedet så vi en båt som var kantret, og folk som var kommet til jobbet med å få snudd båten. Da var de tre første fiskerne som hadde sittet på båthvelvet allerede reddet opp, og plassert i en av de lokale båtene som deltok i redningsaksjonen, sier Berntsen.

– Alle som var på stedet har gjort sitt aller beste for å bidra til at ting gikk så bra som mulig, sier kommuneoverlegen i Karlsøy.

Karlsøy kommune har foreløpig ikke satt kriseteam, men vil bistå dersom noen har behov for det, sier ordfører Mona Pedersen til NRK.