Hopp til innhold

Redaktør sparket fra BarentsObserver

Redaktør Thomas Nilsen i BarentsObserver, har i dag fått sparken med øyeblikkelig virkning.

Thomas Nilsen

Redaktør Thomas Nilsen i BarentsObserver fikk sparken mandags morgen, etter en langvarig konflikt med styret.

Foto: Gyda Hesla

Redaktøren forteller at han fikk overlevert avskjedigelsen fra styreleder Stig Olsen.

Eierne av BarentsObserver mener Nilsen har opptrådt illojalt og de mener han har vanstyrt i sin rolle som redaktør av nettstedet.

– Det jeg har gjort er nettopp en redaktørs rolle. Jeg står opp for ytringsfriheten vår og for den redaksjonelle friheten journalistene i BarentsObserver skal ha, sier redaktørentil NRK etter avskjedigelsen.

– Jeg har gjort det en redaktør skal gjøre

Avskjedigelsen kommer som en følge etter redaktørens fremstilling i media av den pågående konflikten om nettstedet skal gå under redaktørplakaten, eller ikke.

Styreleder Stig Olsen har tidligere uttalt at dette har vært brudd på lojalitetsplikten overfor arbeidsgiveren.

I mai slo redaksjonen i Barents Observer full alarm om mulig sensur, etter at politikerne som utgjør styret i Barentssekretariatet vedtok at nettstedet ikke skulle ha en fri stilling som nyhetsformidler.

Barentssekretariatet er i stor grad finansiert av Utenriksdepartementet, som i mai gikk ut med støtte til redaksjonell uavhengighet for nettavisen.

Mottok skriftlig advarsel

I etterkant av saken mottok redaktøren i mai en skriftlig advarsel.
I morges kom avskjedigelsen fra styrelederen selv.

– Begrunnelsen er pliktbrudd og illojalitet. Pliktbrudd går på at jeg sammen med de andre redaksjonelle medarbeiderne i Barentssekretariatet publiserte en kronikk på eget nettsted for fem måneder siden, hvor vi kritiserer det vedtaket fra de politiske eierne våre her i Nord-Norge om at vi ikke får lov til å følge prinsippene nedfelt i redaktørplakaten, med andre ord begrense vår redaksjonelle frihet, sier Nilsen til NRK.

– Illojaliteten går på at jeg i etterkant av det vedtaket i mai var ute i ulike media både i Norge og i andre land og kritiserte det.

– Jeg har gått en liten runde med meg selv i dag etter jeg fikk denne avskjedigelsen, og jeg har kommet fram til at jeg ville ha gjort akkurat det samme hvis jeg hadde hatt valget en gang til.

Styreleder Stig Olsen har ikke ønsket å kommentere hverken avskjedigelsen eller nettstedets fremtid til BarentsObserver selv, og det har ikke lyktes NRK å få kontakt med Olsen.