Redaktør raser etter Dagsrevyens 9. april-dekning: – Bare innslag sørfra

Flere steder i landet var det 9. april markeringer av invasjonen av Norge for 75 år siden. Redaktør i nordnorsk avis reagerer på at Dagsrevyen ikke viste bilder fra landsdelen.

Panserskipene «Eidsvold» og «Norge» ved Narvik havn
Foto: Hans Skjerpen

– Jeg så på Dagsrevyen og ventet på at det skulle komme noe fra de voldsomme kamphandlingene i nord og minnemarkeringene her oppe, og så kom det ingenting. Jeg ble provosert for jeg trodde det var slutt på tida da andre verdenskrig var noe som hører Sør-Norge til, sier sjefredaktør i avisa Fremover i Narvik, Tone Angell Jensen.

Hun tenker spesielt på minnemarkeringen i Narvik der nordnorske styrker kjempet mot tyskerne mens resten av landet kapitulerte.

10. april skriver hun en leder i avisa, der hun beskriver NRKs dekning av 9. april som skandaløs.

– Skeiv dekning

Hun poengterer at det er bra at NRK det siste året både har hatt nettsatsing om tvangsevakueringa fra Nord-Troms og Finnmark og dokumentarer om krigen i nord, men at dette langt fra kom fram i Dagsrevyens dekning.

– Jeg ble provosert av den kolossale skeivdekningen, der hovedvekten av innslagene var fra rundt Oslo, sier Jensen.

Hør hele debatten mellom Jensen og Bjøntegård her:

Stein Bjøntegård

Nyhetsredaktør Stein Bjøntegård.

Foto: Kaland, Ole / NRK

Nyhetsredaktør Stein Bjøntegård innrømmer at det var uheldig at Dagsrevyen ikke fikk sendt direkte fra markeringen i Narvik.

– Det var planlagt et direkteinnslag, men dessverre gjorde logistikk og tekniske problemer at vi ikke fikk det til, sier Bjøntegård.

– Men det ble også laget et innslag fra minnemarkeringen på Lapphaugen på Gratangsfjellet. Det var et fint innslag, som jeg ikke skjønner hvorfor ikke ble vist på Dagsrevyen. Det blir symptomatisk, sier Jensen.

Fokus på 9. april

Bjøntegård påpeker at det var hendelsene 9. april som var i fokus på torsdagens Dagsrevy, og at de eneste heltehistoriene fra 9. april utspant seg i Drøbaksundet.

– Jeg er også ansvarlig for vår dekning på nett og radio. Her ble hendelser fra hele landet dekket bredt. Og så glapp vi på Dagsrevyen, sier Bjøntegård.

– Jeg kan forstå argumentet om at de valgte å fokusere på bare datoen 9. april. Men de 60 dagene med kamper rundt Narvik som endte i frigjøringen av byen er jo virkelig en heltehistorie som kunne fått et annet utfall om de allierte ikke hadde trukket seg tilbake, sier Jensen.