Redaktør på sanksjonslisten verken Russland eller Norge vil vise

Russland sier innreiseforbudet for redaktør Thomas Nilsen er et direkte svar på EUs egne sanksjonslister som Norge har sluttet seg til.

Thomas Nilsen

Thomas Nilsen i The Independent Barents Observer er uønsket i Russland. Onsdag 8. mars ble redaktøren og journalisten nektet innreise til Russland i fem år.

Foto: Stian Strøm / NRK

Redaktør og journalist Thomas Nilsen er utestengt fra Russland i fem år. Det kom fram i går etter at Nilsen ble nektet innreise til landet.

Bellona reagerte sterkt på utestengelsen og daglig leder i miljøorganisasjonen Nils Bøhmer ba norske myndigheter få Russland inn på teppet.

Den russiske ambassaden sier innreiseforbudene er et direkte svar på EUs egne sanksjonslister og land som har knyttet seg til disse, noe Utenriksdepartementet mener er urimelig.

– Urimelig grunnlag fra Russlands side

Frode Overland Andersen

Frode Overland Andersen, pressetalsmann i Utenriksdepartementet.

Foto: Pressefoto / UD

Norge har sammen med EU og andre nærstående land innført restriktive tiltak på grunn av Russlands folkerettsbrudd på Krim og i Øst-Ukraina, forklarer Frode Overland Andersen pressetalsperson i UD.

Det er disse restriktive tiltakene Russland peker på som årsaken til at enkelte nordmenn nektes innreise i landet.

– De russiske sanksjonene er et legitimt svar på EUs handlinger, samt noen land som har sluttes seg til disse, sier den russiske ambassaden.

– Fra norsk side mener vi det er både urimelig og uberettiget å bruke EUs restriktive tiltak som grunnlag for å nekte norske statsborgere innreise i Russland, svarer Andersen i UD.

Storskog - grensegjerde

Storskog i Sør-Varanger: grensestasjonen mellom Norge og Russland.

Foto: Tarjei Abelsen / NRK

Norge har hele tiden lagt vekt på samarbeid på områder som er i begge lands interesse. Utenriksdepartementet mener det er både i norsk og russisk interesse at det legges til rette for grenseoverskridende samarbeid i nordområdene.

– God mediedekning og kunnskap om forholdene i de andre landene i Bartensregionen spiller her en viktig rolle, sier Andersen.

– Ikke tenkt å være budbringer

Andersen sier UD har vært tydelige på at det er opp til russiske myndigheter å informere om hvilke norske statsborgere som har innreiserestriksjoner til Russland.

– Fra norsk side har vi klart redegjort for hvilke russiske statsborgere som ikke har adgang til Norge på grunn av deres involvering i folkerettsbrudd, forklarer han.

Russland sier en fullstendig liste over norske statsborgere som er uønsket i Russland ble formidlet til UD høsten 2016. Men Utenriksdepartementet sier det er opp til Russland å få ut informasjonen til de det gjelder.

– Vi har ikke tenkt å være Russlands budbringer når det gjelder norske statsborgere de har bestemt seg for ikke skal få adgang.

Børge Brende, Sergej Lavrov

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov og utenriksminister i Norge Børge Brende. Her i Kirkenes i 2014 under 70-årsmarkeringen av frigjøringen av Øst-Finnmark.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Russland sier de ikke har tenkt å gjøre noe med forholdene før Norge er villig til å drøfte en gjensidig avlysning av slike sanksjoner som innebærer innreiseforbud. Og påpeker at også russiske journalister blir stilt overfor restriksjoner når det gjelder arbeid og innreise i europeiske land.

Utenriksdepartementet mener likevel det fra russisk side er urimelig å bruke EUs restriktive tiltak som grunnlag for å nekte nordmenn innreise til Russland.

– Dette er flere ganger tydelig kommunisert til russiske myndigheter. Vi vil også ta opp innreiseforbudet for redaktør Thomas Nilsen i vår kontakt med russiske myndigheter, sier Andersen.

Nyheter fra Troms og Finnmark

Programleder Hege Iren Hanssen

Se Nordnytt med Hege Iren Hanssen