Redaktør erkjenner å ha trådt feil

Målet er å drive vesentlig journalistikk. Men hittil har Nordlys-eide Buzzit høstet mest storm for plagiat og stofftyveri. – Noe av det vi har gjort er ikke greit, erkjenner redaktør Andes Opdahl.

Anders Opdahl

Sjefredaktør Anders Opdahl i Nordlys.

Foto: Bjørnbakk, Jan-Morten / SCANPIX

– Dersom vi har gått for langt i å låne innhold fra andre nettsteder, så er ikke det greit, sier Opdahl.

Bakgrunnen er den massive kritikken som Nordlys og Amedias nettsted Buzzit har fått for å ha distribuert bilde, video og annet innhold fra andre nettsteder uten videre.

Det var Aftenposten som i helga satte søkelys på hvordan nettstedet som har sitt utspring i Tromsø jobber.

– Ingen kopimaskin

Generalsekretær Kjersti Løken Stavrum i Norsk Presseforbund har kritisert Buzzit-journalistene for å være kopimaskiner og fører leserne bak lyset når de ikke forteller leserne hvor opphavet til stoffet er.

– Vi er ingen kopimaskiner, repliserer Opdahl. Men han erkjenner at Stavrum Løken har helt rett i at de kan ha trådt feil noen ganger.

– Nå skal det sies at denne typen brudd skjer hver eneste dag i alle nettaviser, mener Opdahl.

Vesentlig journalistikk

Nordlys-redaktøren sier målet med Buzzit er å skape en nasjonal distribusjonskanal som også kan brukes til vesentlig journalistikk.

– Vi er stolte av Buzzit. Vi har faktisk mista folk i Nordlys og klart å skape alternativ virksomhet for disse. Og nå skal vi gjøre noe så sjeldent i norsk presse som å ansette flere, forteller han.

Opdahl sier at de i etterkant av kritikken har hatt en gjennomgang av innholdet på nettstedet og laga en oversikt over problematiske områder.

– Et ran

Sigurd Allern

Professor ved Institutt for medier og kommunikasjon ved Universitetet i Oslo, Sigurd Allern

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

Professor i medier og kommunikasjon ved Universitetet i Oslo, Sigurd Allern er svært skeptisk til utviklingen med at stoff deles ukritisk fra nettsted til nettsted

– Vi har sett problemene med klipp- og lim av stoff på nett lenge, og lenge før diskusjonen rundt Buzzit kom opp. Men Buzzit er jo et ekstremt tilfelle og bærer preg av ran, sier Allern.

Han forklarer at den store utfordringen er at ingen dobbeltsjekker fakta, men bare bringer videre det andre har fortalt.

– Feil og misforståelser spres, og selv om det opprinnelige nettsteder retter en feil, så blir det ikke korrigert hos de som bare siterer.

Allern oppfordrer leserne til å ta det som serveres med en klype salt.

– Det eneste som kan begrense denne aktiviteten er offentlig debatt og kritisk søkelys, sier han og uttrykker samtidig skepsis til at dette skal være løsningen på økonomiske utfordringer for mediehusene.

– Dette er mer et sykdomstegn, og hvis alle satser på slik deling og ikke kvalitetsjournalistikk, så vil det til slutt ikke være mer å dele, sier Sigurd Allern.

Lager regler

Nordlys-redaktør Anders Opdahl forsikrer om at de nå vil lage retningslinjer for hvordan de handterer stoff som publiseres på Buzzit.

– Vi ser at bildet er betydelig mer nyansert enn det kan virke på Aftenpostens omtale, men vi har søkt juridisk bistand og vil forsøke å styre unna potensielle minefelt. Vi skal dessuten lage noen interne kjøreregler, sier Opdahl.

Han gjør det og klart at dersom de har gått for langt i å låne innhold fra andre så vil de rydde opp.

– Vi skal behandle kollegaer med respekt, sier han.

Et av nettstedene som Buzzit har hentet stoff fra er Huffington Post. I en mail til NRK bekrefter nettstedet at de er klar over saken og har den til vurdering.

Huffington Post ønsker imidlertid ikke å kommentere saken utover det.

Nyheter fra Troms og Finnmark

Sveinung Åsali

Se Nordnytt med Sveinung Åsali