Reagerer på politiets ressursbruk: – Maktmisbruk

Ordfører i Kautokeino mener politiet prioriterer feil når de sender patruljer fra dør til dør for å slå ned på ulovlig andejakt.

Ordfører Klemet Erland Hætta

Ordfører i Kautokeino, Klemet Erland Hætta.

Foto: Liv Inger Somby

Ifølge ordfører Klemet Erland Hætta, har tre politibiler kjørt til bygda Mieron i Kautokeino i går ettermiddag, på grunn av mistanke om ulovlig andejakt.

Politiet skal ha gått fra dør til dør og forhørt seg om hvem som eier elvebåtene ved elva og om de har hørt skudd.

– De har rett og slett vært ute etter andejegere. Dette føles som et maktovergrep. Politiet kommer med en så stor delegasjon og begynner å gå fra dør til dør, det er egentlig veldig skremmende, sier han.

Man blir irritert og oppgitt

Hætta reagerer på at politiet prioriterer å bruke store ressurser på ulovlig andejakt. Han henviser til en voldsepisode for en måned siden da politiet brukte fire timer på å rykke ut.

– Da kunne ikke politiet komme. De ventet nesten fire timer før de kom. Da var det personer som ble skadet. Men når de er på jakt etter mulige ulovlige andejegere, setter de himmel og jord i bevegelse. Folk skjønner det ikke, jeg skjønner det ikke. Man blir irritert og oppgitt, sier han.

Klemet Erland Hætta facebook

FIKK IKKE SOVE: Ordfører i Kautokeino er provosert over det han mener er en maktprovokasjon fra politiets side.

Foto: Skjermdump

– Fremgangsmåten provoserer

Det er reinpolitiet som håndhever lover og regler knyttet til allmennhetens bruk av natur i Finnmark.

Leder for reinpolitiet, Per Valved, kan bekrefte at politiet var i Miron i Kautokeino i går ettermiddag. Men vil ikke komme med ytterlige kommentarer på grunn av etterforskningen stilling.

Hætta er ikke uenig i at ulovligheter skal reageres på. Men synes fremgangsmåten til politiet er uheldig.

– Det er fremgangsmåten som provoserer. At de skal gå rundt å lete langs elvekanten, sier han.

– Hva vil du gjøre videre med denne saken?

– Vi løfter dette oppover i systemet. Vi synes at den adferden politiet nå har ikke er akseptabel. De skremmer og provoserer folk. Det bygger ikke opp tillit til politiet. Politiet er også avhengig av at man har god dialog og godt samarbeid. Den måten de jobber på nå er ikke med å skape tillit, sier han.