Ranet Svalbards eneste bank: – Et rop om oppmerksomhet

En russisk statsborger i slutten av 20-årene erkjenner straffskyld for bankranet på Svalbard i desember i fjor. Mannen forklarte i retten torsdag at han egentlig reiste til Svalbard for å ta sitt eget liv.

Bankran i Longyearbyen

STENGT: Sparebank 1 valgte å stenge filialen sin i tiden rett etter ranet i desember i fjor.

Foto: Marcus Krogtoft / NRK

Det var like før jul i fjor at Sysselmannen fikk melding om det væpnede ranet på Sparebank1 Nord-Norges avdeling i Longyearbyen.

Raneren, en russisk statsborger i slutten av 20-årene, truet tre ansatte med ei ladd rifle og fikk med seg 70 000 kroner.

Mannen hevder han bevisst begikk ranet for å få oppmerksomhet og bli arrestert.

– Han var en fortvilt mann, som var i en veldig vanskelig livssituasjon. Han hadde planlagt å ta selvmord, men klarte ikke å gjennomføre det. Han ville ha oppmerksomhet og få omsorg. Det er bakgrunnen for hele saken, sier mannens forsvarer Ulf Hansen.

Ulf Hansen

Forsvarer Ulf Hansen mener det ikke er tvil om at mannen skal ha mildere straff fordi han har samarbeidet med politiet.

Foto: Øystein Antonsen / NRK

– Vært samarbeidsvillig siden pågripelsen

Mannen har siden pågripelsen 21. desember i fjor vært varetektsfengslet. Han er ikke tiltalt etter ransbestemmelsen, fordi ranet ikke skjedde i vinnings hensikt, men for å få oppmerksomhet.

I tiltalebeslutningen står det at mannen er tiltalt for å ha «truet med straffbar atferd under slike omstendigheter at trusselen var egnet til å fremkalle alvorlig frykt».

– Dette er en veldig alvorlig sak. Jeg registrerer forklaringen om at dette var et rop om hjelp, så får vi komme tilbake til hvordan dette har forløpt i vår prosedyre, sier aktor Berit Sagfossen.

Mannen skal ha vært svært samarbeidsvillig helt siden pågripelsen, noe som kan gi strafferabatt.

– Utgangspunktet er jo at når noen ønsker å samarbeide med politiet, legge kortene på bordet og tilstå, vil det regelmessig medføre en rabatt, sier Sagfossen.

Berit Sagfossen

– Dette er en veldig alvorlig sak, sier aktor Berit Sagfossen.

Foto: Øystein Antonsen / NRK

– Fremstår som troverdig

Forsvarer Ulf Hansen mener det ikke er tvil om at mannen skal ha mildere straff fordi han har samarbeidet med politiet.

– Han er ikke tiltalt for ran, nettopp fordi han ikke gjorde det for vinningens skyld. Det er helt klart at han skal ha tilståelsesrabatt.

– Han har spilt med åpne kort, og gikk tilbake til banken for å levere tilbake pengene han hadde tatt. Han har samarbeidet med politiet hele veien, så det er klart han bør tjene på det i straffeutmålingen.

Forsvareren mener også mannens forklaring fremstår som troverdig.

– Jeg tror også både politiet og de sakkyndige umiddelbart festet lit til forklaringen hans, fordi han fremstår som en veldig ærlig, troverdig og oppriktig kar. Han har spilt på lag hele veien.

Ifølge forsvarer, ser den tiltalte frem til å nå få en avslutning på saken.

– Jeg tror han har det rimelig greit, og han har satt pris på hvordan han har blitt behandlet i fengselet. Men nå tror jeg han begynner å få lyst til å komme ut igjen.