Hopp til innhold

Alle radioaktive batterier fjernes

Det siste høyradioaktive batteriet i Barentshavet fjernes på tirsdag.

Ødelagt fyrlykt som inneholdt høyradioaktive batterier i Arkangelsk.

Ødelagt fyrlykt som inneholdt høyradioaktive batterier i Arkangelsk.

Foto: Privat

Arbeidet med å få fjernet batteriene har pågått i flere år, og har vært et samarbeid mellom den russiske nordflåten og Fylkesmannen i Finnmark.

Totalt 179 radioaktive strontiumbatterier har hittil blitt erstattet med mer miljøvennlige strømkilder, sier sjefsingeniør Per-Einar Fiskebeck hos Fylkesmannen i Finnmark.

Per-Einar Fiskebeck

Per-Einar Fiskebeck, sjefsingeniør hos Fylkesmannen i Finnmark.

Foto: NRK

Brukt på fyrlykter

– På tirsdag skal det 180. batteriet samles inn. Dermed har vi gjort den russiske delen av Barentsregionen fri for høyradioaktive batterier, sier han.

Dermed vil arbeidet med å fjerne de farlige batteriene fra fyrlyktene langs kysten i Barentsregionen være avsluttet. Batteriene har vært brukt som strømkilde for svært avsidesliggende fyrlykter, og inneholder store mengder av det høyradioaktive stoffet Strontium 90, noe som gjør dem til en miljøtrussel, men også til potensielle våpen.

– Dødelig på et kvarter

– Personer som er i nærheten av en uskjermet kilde, kan regne med en dødelig dose i løpet av et kvarter. Det andre aspektet er terroraspekektet. dDette materialet egner seg utmerket til å lage såkalte skitne atombomber.

Den norske innsatsen for å få fjernet disse batteriene finansieres gjennom Regjeringens Atomhandlingsplan. Fylkesmannen i Finnmark har administrert arbeidet på vegne av det norsk utenriksdepartementet.

Erstattes med solceller

Fyrlyktene fungerer fortsatt, men strømkildene er erstattet med noe mer miljøvennlig.

– Noen av fyrlyktene krever sterkere kilder enn solcellepanel, og de er erstattet med dieselaggregat eller nettstrøm. Men de aller, aller fleste går på solcellepanel.