Stengte rådhuset etter trusler: – Vi må tenke på våre ansatte

Rådhuset i Nordkapp kommune er låst for publikum etter at en person skal ha kommet med trusler mot ansatte. – Jeg oppfattet truslene som reelle, sier varaordfører.

Tor Harald Mikkola og Honningsvåg rådhus.

Varaordfører i Nordkapp, Tor Harald Mikkola, stengte rådhuset i Nordkapp etter trusler.

Foto: SENTERPARTIET/NRK

Det var onsdag 20. oktober at en person skal ha kommet inn på rådhuset i Honningsvåg i Nordkapp kommune og fremstått som truende overfor blant annet kommunedirektøren.

Avisa Finnmarksposten skrev først om saken.

Det er ikke første gang rådhuset opplever denne type hendelser.

– Hendelsen i går kom i etterkant av en del trusler og det har oppskaket folk her på rådhuset. Truslene var rettet mot blant annet kommunedirektøren, men og andre personer. Dette har medført at jeg tok en avgjørelse om å stenge rådhuset, sier varaordfører Tor Harald Mikkola.

Honningsvåg Rådhus

Rådhuset i Honningsvåg i Nordkapp kommune skal ombygges slik at det blir tryggere for de ansatte.

Foto: Nina Flage Nilsen / NRK

Kommunedirektøren vil ikke selv kommentere saken overfor NRK, utover at han sier at han selv og flere andre har blitt utsatt for trusler.

Varaordfører Mikkola vil ikke si noe om hva truslene gikk ut på, eller hva som har utløst dem. Men han sier at han oppfattet de som reelle.

– Ja. Ellers ville jeg ikke ha tatt avgjørelsen om å stenge rådhuset, sier han.

Møter alle typer mennesker

Så langt er ikke saken politianmeldt, men kommunen er i dialog med politiet. Mikkola sier at de vil sette i gang tiltak som vil gjøre det vanskeligere å spasere rett inn på kontorene til saksbehandlerne.

– Vi møter folk i alle typer livssituasjoner og det er ikke alltid folk klarer å oppføre seg. Mange kan være aggressive og vi er nødt å gjøre tiltak for å sikre våre ansatte, men og andre besøkende, sier han.

I høst ble en NAV-ansatt i Bergen drept på jobb og Mikkola medgir at slike hendelser ligger langt fremme i bevisstheten når det oppstår truende situasjoner.

– Ja, helt klart. Dette er slikt vi tar på alvor og vi er fullt klar over at det finnes ustabile personer der ute. Alle tenker at slike ting skjer ikke meg, inntil det skjer. Så derfor er det viktig å være i forkant, sier Mikkola.

Tommy Flåten

Tommy Flåten hos politiet i Finnmark sier at de ikke har vurdert trusselsituasjonen som så alvorlig at de har anmeldt den selv.

Foto: Anders Stang Lund / Politiet

Politistasjonssjef for distriktet, Tommy Flåten, sier at det stedlige politiet i Honningsvåg har snakket med personen som spredte uhygge på rådhuset.

Personen skal ifølge Flåten være en kjenning av politiet.

– Det er på ingen måte slik at jeg skal bagatellisere det som skjer i Nordkapp. Det kan være slik at mange trusler man ikke har meldt fra om, plutselig resulterer i en alvorlig hendelse. Så det er bedre å melde fra en gang for mye, enn en gang for lite, sier Flåten.

– Hvis kommunen velger å anmelde vil vi belyse saken grundigere.

Varaordfører Mikkola medgir at det er trist å måtte stenge ute innbyggerne og gjøre rådhuset mindre tilgjengelig for publikum.

– Man skulle ønske at man kunne være åpen og inkluderende, og at alle kunne komme slengende inn på et kontor. Men vi må ta hensyn til ansatte, sier varaordfører Mikkola.

Styrke for samfunnet

Rådmann i Alta, Bjørn Atle Hansen, sier at ettersom de ikke har sosialtjenester eller NAV-kontor i rådhuset, er det enklere å ha en mer åpen dør inn til både ordfører, rådmann og andre ansatte.

– Nav, legevakta og Barn- og ungetjenesten har en annen sikkerhet. Der er det stengte dører og hos Nav har vi den siste tiden hatt Securitas-vakter permanent, sier Hansen.

Rådmann i Alta kommune, Bjørn-Atle Hansen, sparer penger på mindre reiseaktivitet.

Rådmann i Alta, Bjørn Atle Hansen, har en åpen dør inn til sitt kontor og slik håper han det kan fortsette.

Foto: Alta kommune

Når det gjelder selve rådhuset har kommunen gjort sikkerhetsanalyser og kommet frem til at man per i dag ikke trenger verken skuddsikre vindu eller begrensing til hvor nært opp til bygget man kan kjøre bil.

– Slik verden ser ut i dag ønsker ikke vi å begrense adgangen til rådhuset så mye. Jeg er kjempeglad for at vi kan ha det åpent. Det er en styrke for samfunnet. Den dagen vi må stenge er det et sykdomstegn, sier Hansen.

Nyheter fra Troms og Finnmark

Programleder Hege Iren Hanssen

Se Nordnytt med Hege Iren Hanssen