Putin: Militæret må være beredt til å forsvare russiske interesser i Arktis

President Vladimir Putin sier russerne er åpen for samarbeid med andre land om utvinningen av ressurser i Arktis. Men han er også rede til å bruke militærmakt.

Russia Putin

UTVINNING I ARKTIS: Flere land forsøker å skaffe seg territoralrettigheter i Aktis. President Vladimir Putin sier de vil forsvare sine nasjonale interesser.

Foto: Sergei Ilnitsky / AP

Putin besøkte onsdag den russiske øygruppen Frans Jose land i Arktis. Der markerte han at Russland er villig til å gå langt for å forsvare sine egne interesser i den olje- og gassrike regionen.

– Naturressurser, som er ytterst viktig for russisk økonomi, er konsentrert i denne regionen, sa Putin til russiske nyhetsbyråer som fulgte ham på turen.

Kamp om rettigheter

Norge, Danmark, Canada og USA forsøker alle å skaffe seg territorialrettigheter over deler av Arktis som følge av at polarisen smelter og skaper nye muligheter for transport og ressursutvinning.

Putin framholder at Russland fortsatt er åpen for et bredt samarbeid med andre land for å utvinne naturressurser på en måte som vil være nyttig for alle. Det gjelder både etableringen av transportkorridorer, miljøvernarbeid og forskning.

Vil forsvare nasjonale interesser

Men han legger ikke skjul på at Russland først og fremst er opptatt av nasjonale interesser. Både militæret og etterretningstjenestene må "iverksette sine planer for å kunne forsvare nasjonale interesser, vår forsvarsevne og beskytte våre interesser i Arktis", sa Putin under besøket på øyene, som skjedde samtidig som Russland arrangerte en Arktis-konferanse i Arkhangelsk.

Glad for samarbeidsvilje

– Det er ingen annen måte vi kan beskytte arktis på hvis ikke de viktigste nasjonene rundt arktis, Russland, USA og de nordiske landene, går sammen i dialog.

Det sier lederen for FNs miljøprogram Erik Solheim. Han deltok på den arktiske konferansen i Arkhangelsk i dag.

Solheim sier videre at han er glad for at Russland nå tar store steg framover på miljøområdet. På konferansen var også President Putins spesialrådgiver for miljø Sergej Ivanov.

– Han er en ivrig pådriver for å forbedre miljøvernet globalt. Vi trenger Russland fordi de har evne til å bringe teknologi og løsninger til verden. Og det er det vi forsøker å få til sammen.

På konferansen deltok også utenriksminister Børge Brende (H) i det som var hans første besøk til Russland siden 2014. Torsdag ankommer Putin konferansen.

Brende hos nenetserne

Børge Brende er denne uken på besøk i Russland for første gang på over tre år. Han besøkte også nenetsernes skinngamme utenfor møtelokalet i Arkhangelsk

Foto: Jurij Linkevitsj

Nyheter fra Troms og Finnmark

Sveinung Åsali Nordnytt

Se ukas siste Nordnytt med Sveinung Åsali

Se ukas siste Nordnytt med Sveinung Åsali