Hopp til innhold

Har bedt om ishall i nesten 20 år: – Vi drømmer om en rik onkel

Det finnes ingen ishaller i Finnmark, men nå øyner Kirkenes Puckers håp om et like godt tilbud som hos naboene i Russland og Finland.

Lillebanen i Kirkenes.

Det ligger mye dugnadsånd bak Lillebanen i Kirkenes, men det tærer på klubben å ikke ha en ishall.

Foto: Baard Henrik Mathisen

– Jeg kan ikke forstå hvorfor vi i Sør-Varanger, som har grense til to av verdens beste ishockeynasjoner, ikke bygger en ishall. Interessen ville eksplodert med en gang, mener William Sjøstrand.

William Sjøstrand.

William Sjøstrand synes det er spesielt at det ikke har blitt bygd en ishall i Kirkenes. Han er oppvokst i ishockeygale Russland, men har bodd nesten 25 år i grensebyen i Øst-Finnmark.

Foto: Baard Henrik Mathisen

Han er både president og en av initiativtakerne bak amatørligaen Barents Hockey League, som vi blir kjent med i NRK-serien Puckers.

Som det eneste av seks lag i denne serien, står Kirkenes Puckers uten ishall.

Mens de trener på en utendørsbane som en håndfull ildsjeler holder i sjakk, spiller den russiske rivalen rett over grensa i en ishall sponset av gruvefirmaet Nornickel.

Ishall i Zapoljarny

Gruvebyen Zapoljarnyj har egen ishall, der blant annet amatørlaget Petsjenga-Nikel trener. De er ett av seks lag i Barents Hockey League.

Foto: NRK

– Det blir litt paradoksalt når nabolandene kommer hit til rike Norge, og vi sitter her og har Lillebanen å tilby, sier Guro Brandshaug, en av spillerne på Puckers.

– Drømmer om en rik onkel

For Sjøstrand, Brandshaug og gjengen i Kirkenes Puckers har det viktigste med TV-serien vært å vise frem vennskapene på tvers av landegrensene mellom Norge, Finland og Russland.

Samtidig legger de ikke skjul på drømmen om en ishall.

– Vi drømmer om en rik onkel fra et eller annet sted!

Brandshaug humrer litt når hun sier det, men mener en ishall i grensebyen Kirkenes «ikke bare» bør være en kommunal sak.

Guro Brandshaug og William Sjøstrand på Lillebanen.

Guro Brandshaug spiller for Kirkenes Puckers, mens William Sjøstrand er president for Barents Hockey League. Begge trener barn og ungdom. Her fra en turnering der Sjøstrand var dommer.

Foto: Baard Henrik Mathisen

Hockeyligaen er en del av folk-til-folk-samarbeidet på tvers av grensene, der målet er å sikre fred i nordområdene gjennom samarbeid om helt dagligdagse ting.

Siden både Russland og Finland har en stor interesse for ishockey, mener Brandshaug og lagkameraten Jan Tore Jørgensen at en ishall i Kirkenes bør få statlig støtte.

– Politikerne burde se nytten av å befeste samarbeidet vi har i nord med Finland og Russland. Ønsker man å treffe på barentssamarbeidet, så må man finne felles plattformer. Hockey er en slik plattform, sier Jørgensen.

– Dette er en sak som burde blitt løftet fram med noen gode velgjørere. Både fra nasjonalt hold og kanskje også private aktører som ser at det her virkelig er fredsarbeid, sier Brandshaug.

Barents-regionen er kjent for sitt kalde klima, også i politikk. NRK-serien PUCKERS skal vise hvordan vodka, hockey og rølp kan skape vennskap og bryte ned fordommer, på tvers av grensene.

NRK-serien Puckers skal vise hvordan vodka, hockey og rølp kan skape vennskap og bryte ned fordommer, på tvers av grensene.

Har prøvd i nesten 20 år

Drømmen om ishall har de hatt siden oppstarten tidlig på 2000-tallet.

Norges Ishockeyforbund har lenge fulgt med på situasjonen i Kirkenes.

– Det at vi ikke har ishaller nord for Tromsø er ikke godt nok, mener generalsekretær Ottar Eide.

Ishockeyforbundet har ikke selv egne midler til anlegg, men jobber mot nasjonale myndigheter for å øke satsene på spillemidler til ishaller.

Ottar Eide, generalsekretær Norges Ishockeyforbund

Ottar Eide, generalsekretær i Norges Ishockeyforbund.

Foto: Geirr Larsen / NRK

– Samtidig må lokalsamfunnet stå for en såpass stor del av kostnadene at vi forstår at kommuner prioriterer andre samfunnsnyttige oppgaver før de bygger ishaller, sier Eide.

Håper på flerbrukshall

Saken har flere ganger vært oppe i kommunestyret i Sør-Varanger.

Fra kommunens side pekes det på økonomi som grunnen til at det ikke har blitt noe av.

Men nå prøver Puckers igjen. De håper TV-serien skal gi dem drahjelp.

– Vi har nettopp fått flerbrukshall inn på en uprioritert liste hos kommunen for spillemidler, forteller Jørgensen.

Han er en av initiativtakerne bak prosjektet om en ny flerbrukshall, med muligheter for både ishockey, fotball og andre aktiviteter.

Lillebanen i Kirkenes.

Kirkenes Puckers har rundt 60 aktive medlemmer og trener på «Lillebanen».

Foto: Baard Henrik Mathisen / Baard Henrik Mathisen

Men når det gjelder finansiering, vil man i stor grad se utenom kommunen.

– Vi er avhengig av kommunen som støttespiller. Men vi håper og tror det blir mulig å få til dette gjennom snille onkler, banker og institusjoner, i tillegg til spillemidler.

Fungerende ordfører i Sør-Varanger, Pål Gabrielsen, sier kommunen ikke har økonomiske krefter til å finansiere prosjektet selv, men håper Puckers lykkes.

– Vi må se på muligheter innenfor spillemidler, også må vi se på private aktører. Vi kan bidra med planprosesser og virkemidler. Sammen håper jeg vi kan få det til, sier han.

Se hele serien her.