PU: Flere hundre skal ut med buss

Politiets utlendingsenhet (PU) avlyste torsdagens utsendelse av avviste asylsøkere, men sier flere hundre skal fraktes med buss til Russland i tiden som kommer.

Flykter fra Ankomstsenter Finnmark

En familie har i dag rømt fra Ankomstsenter Finnmark ved hjelp av frivillige fra aksjonsgruppa Refugees welcome to Arctic. Dette har skapt forsinkelser ved dagens planlagte utsendelser.

Foto: Stian Strøm / NRK

Tre russiske minibusser, som skulle hente avviste asylsøkere, forlot torsdag ettermiddag Ankomstsenter Finnmark uten noen passasjerer om bord.

Buss i asyl-leir

Torsdags formiddag ankom en stor buss Ankomstsenter Finnmark med flere nye asylsøkere.

Foto: Ida Karine Gullvik / NRK

– Bakgrunnen er forsinkelse i saksarbeidet. Dette betyr ikke det at det er en generell stans i returer til Russland over Storskog, sier kommunikasjonsrådgiver i PU, Tuva Otterlei Blikom til NTB.

En familie på fem personer er arrestert av politiet etter de rømte torsdag morgen fra Ankomstsenter Finnmark. To personer skal ha flyktet til en kirke i Sør-Varanger.

Sier ikke noe om utsendelser

PU ønsker ikke å svare på om det vil bli utsendelser fredag.

Like etter klokken 12 forlot de tre minibussene leiren og kjørte av sted – uten noen asylsøkere om bord.

Det skjedde etter en svært kaotisk situasjon, etter flere flyktet fra mottaket og tre personer som tilhører Refugees Welcome to Arctic ble arrestert for å hjelpe de med fluktbiler.

Tor Espen Haga

De planlagt utsendelsene over Storskog har stor medieinteresse, og medier fra hele landet er samlet utenfor Ankomstsenter Finnmark. PUs leder i Kirkenes, Tor Espen Haga sier i dag til pressen at flere hundre skal sendes over Storskog fremover.

Foto: Ida Karine Gullvik / NRK

Flere hundre skal ut

På en pressekonferanse sier PUs leder i Kirkenes, Tor Espen Haga, at det i prinsippet ikke er noen forskjell på returene som nå skjer med buss, og asylsøkerne som ble sendt over grensa med sykler før jul.

Til NTB sier han at det anslagsvis vil bli sendt ut flere hundre asylsøkere på samme måte som de 13 som ble sendt ut tirsdag.

Torsdags formiddag ankom en stor buss Ankomstsenter Finnmark med flere nye asylsøkere.

Det skal hovedsaklig være barnefamilier som i dag er fraktet fra andre mottak i landet til leiren i Sør-Varanger.

Nyheter fra Troms og Finnmark

Turi Enoksen

Se kveldens Nordnytt med Turi Enoksen klokken 20:00