Hopp til innhold

Psykolog: – Tenk deg slank!

Amerikansk metode testes ut på overvektige nordmenn.

Montasje

Montasje. Psykolog Toril Sørheim Nilsen prøver ut ny slankemetode på overvektige nordmenn.

Foto: Colourbox.com og Elisabeth Øvreberg (Det helsevitenskapelige fakultet, UiT)

Psykolog og PhD-student, Toril Sørheim Nilsen, mener kampen mot vekta foregår i hodet og ikke i matfatet.

Tromsø-psykologen skal nå lære nordmenn Beck-programmet, en slankemetode som har hjulpet mange amerikanere.

Sørheim Nilsen skal bruke en fornorsket variant av programmet på overvektige i forbindelse med et forskningsprosjekt.

– Gjennom kurset snakker vi lite om kosthold og trening. Det er i hodet jobben må gjøres. Personer som strever med overvekt vet som oftest at de bør spise sunt og være fysisk aktive. Mange mestrer en diett og et strengt regime en stund, men så daler motivasjonen, sier Sørheim Nilsen til Nordlys.

– Saboterende tanker

Psykologen mener overvektige ikke vet hvordan de skal gjennomføre endringer over tid, og hvordan de skal møte sine egne saboterende tanker som ofte argumenterer for å spise en porsjon til eller utsette treningsøkten, skriver uit.no.

– Dette er en psykologisk tilnærming som systematisk tar tak i de fellestrekk i tanker og vaner som personer som sliter med overvekt ofte deler. Forskjellen mellom dette programmet og andre måter å slanke seg på, er blant annet at man har en mer helhetlig tilnærming. Andre fokuserer kun på hva man gjør, og ikke på hva man tenker. Da blir helheten borte, og da tror jeg også at sjansen for at man mislykkes øker, sier Sørheim Nilsen som selv har gjennomført programmet med vellykket resultat.