Hopp til innhold

– Ekstremisme finnes også på bygda

– Personer bosatt over hele landet rekrutteres i større grad enn før til ekstreme miljøer, og Politiets Sikkerhetstjeneste kommer mange ganger for seint på banen, sier leder PST-enheten i Troms politidistrikt, Tom Inge Jensen.

Botnhamn

Syreren som er siktet for frihetsberøvelse var bosatt i Botnhamn på Senja.

Foto: Arild Moe / NRK

Saken om familien fra Botnhamn på Senja har gjort problematikken rundt radikalisering aktuell også utenfor de store byene. En mor og fem barn fra Botnhamn på Senja reiste på ferie til Tyrkia sammen med mannen og familiefaren og så ble bortført til Syria og holdt der mens mannen deltok i opptrening hos IS.

– Mens det tidligere stort sett var Østlandsområdet som hadde utfordringene, har vi sett i seinere tid at det har spredd seg utover det ganske land. Også hit til Troms, sier Jensen.

Sikkerhetstjeneste vil derfor ha hjelp fra publikum for å avdekke mulige terrorister.

PST opplever en utvikling der personer bosatt i hele landet rekrutteres til ekstreme miljøer, sier leder for PST-enheten i Troms politidistrikt, Tom Inge Jensen til NRK.

– Vi kommer for seint på banen

Det var mange i den lille bygda i Troms som ble overraska da de hørte om 35-åringen som tok med familien til det krigsherjede Syria for å slutte seg til terrorgruppen Den islamske staten.

botnhamn

Barna som ble bortført til Syria var elever ved Botnhamn skole

Foto: Linda Pedersen / NRK

Politiets sikkerhetstjeneste vil ikke kommentere den konkrete saka, men de ser at det nødvendig å få hjelp fra publikum for å unngå slike tilfeller.

– Vi ser at vi i mange tilfeller kommer litt seint på banen, og hvis det er personer som har vært igjennom en radikaliseringsprosess og har bestemt seg for å reise uten at vi har kjennskap til det så er det vanskelig for å snu oss dem på flyplassen, sier han.

Han mener derfor de må få kommuner og skoler på banen på et tidligere tidspunkt enn i dag.

Regjeringens nye handlingsplan mot radikalisering og voldelig ekstremisme som kom i sommer, kan hjelpe. Den fordeler ansvaret på flere departementer og instanser, sier Jensen.