Hopp til innhold

PST ber om 90 dagers fengsel for dronetiltalt russer

PST ber om at den russiske mannen i 50-årene som står tiltalt for brudd på sanksjonsloven gjennom å ha flydd drone i Kirkenes 13. oktober, dømmes til ubetinget fengsel i 90 dager. Rettssaken går i Nord-Troms og Senja tingrett i Tromsø denne uken. 90 dager bør være et bunnivå for denne typen aktivitet, uttalte politiadvokat Kathrine Tonstad under påtalemyndighetens prosedering i rettssalen.

Mannens forsvarer mener en slik straff er for streng, og ber om frifinnelse. Dersom tiltalte likevel skal dømmes, ber forsvareren om 60 dagers fengsel. Grunnlaget for det er at droneflygingen er mindre omfattende enn i tilsvarende saker i tingrettene i Hordaland og Oslo.

Mannen har forklart at han var på jobbreise gjennom sin stilling i et russisk tilsynsorgan. Han var på vei til Svalbard hvor han skulle inspisere gruvedriften i den russiske bosettingen Barentsburg da han ble pågrepet. Han erkjenner ikke straffskyld i saken, og mener han burde ha fått bedre informasjon om at det var forbudt for ham å benytte seg av drone i Norge. Mannen har sittet i varetekt siden 15. oktober. Han kan til sammen kunne få 48 dagers varetektsfradrag, noe som betyr at han vil løslates i januar dersom dette også blir bestemt i en rettskraftig dom.

Dronebilde tatt av den tiltalte mannen etter at han fløy med drone i Kirkenes.

Dronetiltalt var på jobbreise for russiske myndigheter: – Jeg ble veldig redd

Den tiltalte mannen i 50-årene var på oppdrag for russiske myndigheter, og skulle inspisere en gruve i den russiske bosettingen Barentsburg på Svalbard. Ifølge PST er det ingenting som tyder på at han har drevet med spionasje.