Hopp til innhold

Mener myndighetene ofrer folk i små kommuner for å tilfredsstille byfolk

Ap-politiker mener Finnmarksløpet ble avlyst på autopilot. Han hevder myndighetene ikke vil ta avgjørelser som gjør dem upopulære hos de store gruppene.

Lokalpolitiker i Alta, Ole Steinar Østlyngen (Ap), mener myndighetene burde kommet Finnmarksløpet i møte.

Lokalpolitiker i Alta, Ole Steinar Østlyngen (Ap), mener myndighetene er feige.

Foto: Privat

Arbeiderpartipolitiker i Alta, Ole Steinar Østlyngen, mener myndighetene umulig kan ha satt seg inn i hva Finnmarksløpet dreier seg om.

– Jeg tror ikke de har tatt seg bryet. Arrangement som foregår i mer perifere strøk bryr de seg ikke om. Men når majoriteten i byene roper og skriker, da gjør de sitt ytterste for å innfri det, sier Østlyngen.

Han viser til en NRK-sak hvor det i Trysil ventes opp mot 30.000 skigjester de neste to ukene, samtidig som kommunen håndterer en mutert virusvariant.

– Jeg forstår ikke denne forskjellen på sør og nord. Men det handler nok om at de ikke våger å ta avgjørelser som gjør dem upopulære hos de store gruppene.

– Jeg hørte Erna si på TV: «Husk å holde meteren» til folk som skal i skibakken. Under Finnmarksløpet kan man holde flere mils avstand, påpeker han.

Stoppet på målstreken

Europas lengste hundeløp, Finnmarksløpet, skulle starte 12. mars. 94 hundespann var påmeldt. Fredag kom imidlertid avgjørelsen om at det 1200 km lange løpet avlyses.

En som er svært skuffet er hundekjører Kristian Walseth.

– Finnmarksløpet hadde en kjempegod smittevernplan og jeg kjenner at jeg blir provosert over at løpet må avlyses, mens 30.000 skal på afterski sørpå, sier hundekjøreren fra Alta.

Kristian Walseth

Hundekjører Kristian Walseth fra Alta ble snytt for målgangen i fjor, og nå er han nok en gang skuffet over at Finnmarksløpet går fløyten.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

I fjor hadde han og hundespannet tilbakelagt 100 mil i fokk og rokk over Finnmarksvidda og hadde alle muligheter til å vinne det prestisjetunge løpet.

Kun sjarmøretappen gjenstod, da regjeringen 12. mars stengte ned hele Norge. Alle arrangement ble beordret avlyst. Finnmarksløpet inkludert.

Den gang var Walseth rasende over at man ikke tillot hundekjørerne å krysse målstreken og nå kjenner han det koker på nytt.

– Det er en enorm skuffelse. Finnmarksløpet hadde en vanvittig god plan, så dette er veldig surt, sier han.

Finnmarksløpet 2012

Mange mener at Finnmarksløpet burde vært mulig å gjennomføre.

Foto: Allan Klo / NRK

Sterke reaksjoner

I sosiale medier har det også haglet med kritikk mot hovedsakelig myndighetene, som ikke lempet på regelverket overfor et arrangement som Finnmarksløpet.

«Merkelig avgjørelse. Tok mest lettvinte vei.»

«Å ikke tillate Finnmarksløpet er helt uforståelig MEN: Det er fullt lov å dra på hytta nå i vinterferien og være i sammen med mange mennesker, som i tillegg kommer fra alle mulige kommuner er tillatt. Og etter å ha kjørt i skibakkene, er det lov å gå på After-ski til kl. 22:00.»

Andre mener igjen at det var rett å ikke gjennomføre.

«Risikoen er altfor stor, det kunne blitt Coronaløpet istedenfor Finnmarksløpet. Vi må ha tillit til de som tar avgjørelsene for det har tross alt gått utrolig godt med AS Norge ifht de andre landene, vi har vært flinke med dugnaden og vi bør stå løpet ut. Dobbelt feiring neste år!!»

– Kunne gjennomført

Daglig leder i Finnmarksløpet, Birgit Haugland, sier til NRK at de har jobbet intens med å snekre sammen et opplegg som skulle ivareta smittevernhensynet.

Likevel var det Finnmarksløpet som selv tok avgjørelsen om å avlyse årets løp.

– Når ikke regjeringen lettet på de restriksjonene, som gjelder at det ikke er lov med arrangement som krysser kommunegrenser, så ville ikke vi trosse det, sier Haugland.

Daglig leder av Finnmarksløpet Birgit Kristine Haugland

Daglig leder i Finnmarksløpet, Birgit Haugland, håpet i det lengste på at de nasjonale retningslinjene skulle gjøre det mulig å gjennomføre årets hundeløp.

Foto: Hanne Bernhardsen Nordvåg / NRK

Hun forteller at samtlige kommuner som var involvert i løpet hadde gitt sin godkjenning, så fremt nasjonale smittevernregler tillot det. Statsforvalteren i Troms og Finnmark hadde og gitt klarsignal under samme vilkår.

– Hadde dere kontakt direkte opp mot nasjonale myndigheter?

– Lokale politikere har vært engasjert og vi hadde og en jurist fra Norges idrettsforbund som fulgte opp saken for oss opp mot myndighetene.

– Burde myndighetene kommet dere mer i møte?

– Det er utrolig lite smitte i Finnmark og vi mener vi kunne klart å gjennomføre uten stor smitterisiko. Men jeg skjønner regjeringa, som må ta en helhetsvurdering, sier hun.

Kulturdepartementet har fått forelagt kritikken fra Ap-politiker Østlyngen i Alta og reaksjoner på sosiale medier.

Statssekretær Gunhild Berge Stang i Kulturdepartementet.

Statssekretær Gunhild Berge Stang i Kulturdepartementet.

Foto: Kulturdepartementet

I en e-post til NRK skriver statssekretær i Kulturdepartementet, Gunhild Berge Stang, at det hele handler om totaliteten av smitteverntiltak.

– Vi kan ikke åpne opp for alt samtidig. Vi vet at det å begrense mobilitet kanskje er det viktigste tiltak for å forhindre smitte, sammen med god hygiene og avstand, sier hun.

Videre roser hun arrangørene:

– Jeg vil rette en takk til arrangørene som har tatt en ansvarlig avgjørelse i tråd med regjeringens anbefalinger. Så håper jeg virkelig at Finnmarksløpet i 2022 vil kunne gå som normalt, og igjen bidra til å skape store opplevelser for både deltakere og oss som følger løpet.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark