Hopp til innhold

Professor om sammenslåinga: – Finnmark stakkarsliggjør seg selv

Finnmark stiller urimelige krav overfor Troms – i håp om å oppnå et kompromiss i prosessen om sammenslåing. Det mener professor ved Universitetet i Tromsø, Hallvard Tjelmeland. Han møter, ikke uventet, kraftig motstand i Finnmark.

Hallvard Tjelmeland

Professor ved UiT, Hallvard Tjelmeland mener Finnmark stiller urimelige krav overfor Troms- i håp om å oppnå et kompromiss i prosessen om sammenslåing.

Foto: Torbjørn Krane / NRK

– Finnmark prøver å spille på en dynamikk som delvis innebærer stakkarsliggjøring. «Det er synd på oss fordi vi er så små, og vi har det så vanskelig», sier professor i historie ved UiT Norges arktiske universitet, Hallvard Tjelmeland.

Tjelmeland har jobbet mye med by- og regionhistorie, og har god kjennskap til Nord-Norge. Han mener samtalene om sammenslåinga av de to fylkene kom skjevt ut fra første stund.

– Ikke avhengig av Troms

– Det som slår meg er at Finnmark opptrer veldig offensivt. Jeg vil beskrive det som maksimalistisk. Kravene deres er relativt vidtgående, og de må jo forstå at det blir oppfattet som urimelig, sier Tjelmeland.

Han mener også at Finnmark mangler magemål. Det reagerer Geir Ove Bakken i forhandlingsdelegasjonen i Finnmark, sterkt på.

– Jeg vet ikke hvor mye professoren egentlig kjenner til Finnmark. Vi har god utvikling, og vi er styrt på en bra måte. Vi er heller ikke avhengig av et Troms og et Tromsø som bare er opptatt av seg selv, sier Bakken.

Geir Ove Bakken

Geir Ove Bakken i forhandlingsdelegasjonen i Finnmark, mener Troms oppfører seg arrogant.

Foto: Knut-Sverre Horn / NRK

– Finnmark stiller urimelige krav

Bakken mener Troms både oppfører seg arrogant, og viser ingen tegn til raushet.

– Troms forlanger å ha det politiske hovedsetet med styringsformen parlamentarisme, og de skal også ha det administrative hovedsetet. Ikke nok med det, de vil i tillegg lede fellesnemnda med et flertall.

Professor Tjelmeland mener derimot at det er helt naturlig at Vadsø ikke blir hovedsete for de to sammenslåtte fylkene, ettersom Vadsø har fått fylkesmannen. I tillegg synes han at det er rimelig at Troms skal ha flertallet i fellesnemnda, fordi fylket har et høyere innbyggertall enn Finnmark.

– Finnmark stiller rett og slett urimelige krav, og det er Finnmark som har hovedansvaret for den skadelige situasjonen som har oppstått.