Hopp til innhold

Professor forbyr niqab på forelesing

Tromsø-professor Nils Aarsæther tillater ikke studenter med niqab å delta på hans forelesninger.

Kvinner med ansiktsslør

En kvinnelig student med niqab ble i fjor nektet inn på en forelesning ved UiT.

Foto: FRED ERNST, Fred Ernst / AP

– Jeg forholder meg til stortingsvedtaket som sier at en lærer kan kreve å se ansiktet til den som undervises. Temaet her er tildekking av ansiktet, ikke hodeplagg eller religiøse symboler. Når Stortinget slår fast at du kan kreve det, syns jeg det er et greit prinsipielt standpunkt å etterleve, sier Nils Aarsæther til NRK.

Professoren i samfunnsplanlegging ved Universitetet i Tromsø har informert sine nærmeste overordnede om sitt synspunkt, skriver avisa Nordlys som først omtalte saken.

Nils Aarsæther

Professor Nils Aarsæther ved Universitetet i Tromsø.

Foto: UiT

Det skal ifølge avisa bare være én student ved universitetet som bruker niqab. Selv opplevde professoren ett tilfelle i fjor der han nektet en student adgang til forelesningen sin.

Studenten tok kontakt

– Saken ble greit løst. Studenten tok kontakt med meg på forhånd, og fortalte om sine vaner. Jeg fortalte at jeg forholdt meg til Stortingets vedtak, og at i undervisningen min må studentene stille ansikt til ansikt med meg, sier Aarsæther.

Stortingsvedtaket ble fattet i forbindelse med et forslag fra Frp om å forby hijab i barneskolen. Frps forslag ble nedstemt.

Professoren, som også er sentralstyremedlem i Senterpartiet, sier at han ikke forventer at alle forelesere på universitetet gjør som ham, men at enhver forelesers skjønn må ligge til grunn.

– Studentene har forskjellige fag å velge mellom, og forskjellige veiledere å knytte seg til, sier Aarsæther.

Rektor repspekterer valget

– Tror du dette kan bidra til en forsterket skepsis mot muslimer?

– Det er en problemstilling som jeg tenkte over, og det var derfor jeg valgte å ikke gå ut med dette. Saken ble kjent etter at jeg ble oppringt av media, som hadde fått et tips om episoden i fjor. Jeg ønsker ikke å legge opp til en stor debatt om dette, sier professoren.

Rektor ved UiT, Jarle Aarbakke, respekterer Aarsæthers avgjørelse.

– Vi har ikke diskutert dette i verken styret eller andre sammenhenger, så i øyeblikket har ikke universitetet noe annet svar enn at det kan være en god løsning at den enkelte foreleser setter sin egen standard for hva vedkommende krever for å kunne gi undervisning, sier Aarbakke til Nordlys.

Han er åpen for å ta opp temaet i styret dersom dette blir en problemstilling som blir vanskelig for mange.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark