– Jeg har nok poteter til et halvt års forbruk, så jeg sparer en del penger på det, sier Conny Graumann.
Hun er en ivrig hobbygartner, og har benyttet seg av muligheten til å låne frø på Norges nordligste frøbibliotek.
Og det finner du i Alta. Her kan du låne frø gratis, mot at du leverer frø fra avlingene dine tilbake når høsten kommer – slik at andre kan låne dem året etter.
Frøbibliotekene finnes flere steder i landet, blant annet i Oslo, Hamar, Trondheim, Tromsø, Ski og Ringerike.
– Det er et genialt konsept og er du kreativ, koster det lite å dyrke hjemme, sier hun.
Conny mener selvdyrking gir et viktig innblikk i hvor maten kommer fra.
– Å kunne så frø og høste grønnsaker er veldig fint. Om ikke annet for å vise barn at maten ikke vokser i butikken, den kommer ikke opp fra fryseren av seg selv.
Selvforsyning for lommeboka
Denne sommeren steg matvareprisene enda en gang, etter en allerede sjelden høy oppgang på 4,5 prosent fra januar til februar.
Vi ser prisøkninger på en rekke råvarer og emballasje, i tillegg til økte energikostnader og transportkostnader.
Annelene Thomassen Steine er bibliotekar på Alta bibliotek. Hun er glad for at biblioteket bidrar til at flere kan ta økonomiske valg gjennom selvforsyning.
– Biblioteket er bygd på prinsippet om at ting skal være gratis. Så det er viktig for oss å vise at det ikke trenger å være dyrt og holde på med hage.
Annelene mener det er viktig at flere får kunnskap om hvordan man kan dyrke maten selv.
– Med tanke på hvordan matvareprisene er nå, og den ustabile situasjonen i verden, kan det være lurt å ta tilbake hageinteressen og kunnskapen våre besteforeldre drev med på litt større basis enn det vi gjør i dag.
Det trenger ikke å være vanskelig
Dennis Asbjørnsen står bak landets største instagramkonto om kjøkkenhage, @spiselighage. Han forteller at du ikke trenger stor plass for å begynne med selvdyrking.
En liten leilighet kan være nok.
– Du er absolutt ikke avhengig av en hage. Jeg startet å dyrke når jeg bodde i en 40 m² leilighet midt i Stavanger sentrum. Innendørs, i stuevinduet, er det passende med varmeglade planter som tomat, chili, paprika, agurk. Har du plass til en potte eller en pallekarm på utsiden kan du dyrke hva som helst.
Og hans beste tips til nybegynnere, eller spirene, er å starte i det små.
– Mitt beste råd er å starte smått og utvide senere. Det er enkelt å falle for fristelsen og bygge en stor kjøkkenhage, slik man ser andre har gjort. Ikke ta vann over hodet og bygg noe enorme greier uten å ha kjent på følelsen av dyrkeglede først.
Kjøkkenhage-entusiasten oppfordrer også til å tenke sesong. Det er jo da grønnsakene blir aller, aller best.
– Hos meg er jeg selvforsynt med frukt, bær, urter og grønnsaker nesten hele året. Jeg spiser mye i sesong, og det var det man gjorde før i tiden også da det ikke var så mye import fra utlandet og maten var dyr.
– Sommeren byr på bær, kål, tomater, og alt godt. Om man bare innstiller seg på å spise litt i sesong, så kan du spare mye penger.