Hopp til innhold

Prioriterer ikke direktefly til Finnmark: – Kan bety nedleggelser og konkurser for turistnæringen

Flere aktører har gått sammen om en uttalelse til samferdselsministeren hvor de sier at det er uakseptabelt å ikke ha et tilstrekkelig flytilbud i Finnmark.

Tre selskap på Kirkenes Lufthavn

Ingen tiltak for å bedre flysituasjonen i Finnmark får flere aktører til å reagere. Arkivfoto fra Kirkenes Lufthavn.

Foto: EILIF ASLAKSEN / NRK

Samferdselsminister, Knut Arild Hareide, vil ikke gjøre noe for å få på plass et bedre flytilbud til Finnmark. Det skriver Sør-Varanger Avis.

LO, NHO, regionrådene og fylkets næringsforeninger og næringshager har derfor gått sammen om en felles uttalelse til samferdselsministeren, hvor de sier at det er uakseptabelt å ikke ha et tilstrekkelig flytilbud i Finnmark.

– Nå når vi ikke har direkterute til Oslo, slik vi pleier å ha fra Kirkenes og Alta, så er det klart at det har store negative konsekvenser for vår region, sier leder av Vest-Finnmark regionråd Marianne Sivertsen Næss til NRK.

Sivertsen Næss peker på at det er svært problematisk blant annet for reiselivsnæringen i regionen at det så å si er umulig å reise til Finnmark på en rimelig og enkel måte.

Hun mener Finnmark kan miste nesten hele sitt turistgrunnlag i sommer som følge av det dårlige direktefly-tilbudet.

– Vi må ha flyrutene på plass, sier Sivertsen Næss.

Marianne Sivertsen Næss

– Jeg redd for at det kan bety en del nedleggelser og konkurser, sier leder i Vest-Finnmark regionsråd om at samferdselsministeren ikke har noen tiltak for bedre flysituasjonen i Finnmark.

Foto: Allan Klo/NRK

– Vitner om en manglende forståelse

Hun peker på oppfordringen fra norske myndigheter som har blitt gitt om å feriere i eget land, noe som Finnmark ikke får noe utbytte av slik situasjonen er nå.

– Mange lokale aktører har allerede tapt masse og hvis vi i tillegg ikke får ta del i den innlandsturismen som vil komme nå, er jeg redd for at det kan bety en del nedleggelser og konkurser.

Samferdselsminister Hareide tilbyr imidlertid ingen bedring for flysituasjonen i Finnmark. Han sier det eneste han kan tilby nå er at han vil lytte til innspill fra kommunene og å ta disse med i videre vurderinger om situasjonen.

Komiteleder Knut Arild Hareide

I et tilsvar til SVA varsler samferdselsministeren ingen tiltak som kan bedre situasjonen når det gjelder direktefly til Finnmark.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

Sivertsen Næss mener dette vitner om en manglende forståelse for de store avstandene i nord.

– Vi har ikke noe alternativ. Vi kan ikke bare hive oss på et tog eller sette oss i bilen og komme til et annet sted lenger sørpå i løpet av et par timer. Vi er helt avhengige av å kunne bruke fly for at reisende skal kunne komme seg av gårde på en effektiv måte.

Sivertsen Næss viser til at det er vanskelig å forholde seg til svarene som Hareide har gitt. Hun etterlyser klare svar på når flytilbudet eventuelt vil bli bedre.

Hun oppfordrer Hareide til å komme til Finnmark for å få en forståelse av utfordringene regionen har som følge av å være avskåret fra normal luftfart.

– Jeg syns det er på tide at de kommer seg en tur oppover og ser hvordan det er å komme seg rundt i fylket vårt.

Midnattsol over Stjernøya i Finnmark

Samtidig som befolkningen rådes til å bruke Norge som ferieland, er det så å si umulig å komme seg til Finnmark på grunn av det dårlige fly-tilbudet.

Foto: Dag Ivar Indrebø, NRK

Ingen garanti

Statssekretær i Samferdselsdepartementet, Ingelin Noresjø (KrF), skjønner hvorfor de ulike aktørene reagerer.

– Vi har vært nødt til å ta et utvalg på hvor man skal ha et minimumstilbud. Og dette har jo vært et minimumstilbud, det forstår vi jo. Derfor kan vi forstå at det ikke dekker alle behov som alle regionene har, men dette vurderer vi fortløpende.

Ingelin Noresjø

– I Finnmark er man spesielt avhengig av fly, fordi man ikke har tog, og det er lange avstander for buss og bil. Dette er vi klar over, og vi vurderer behovet fortløpende, sier Ingelin Noresjø.

Foto: Arild Eskeland / NRK

Samferdselsdepartementet vil også ta til seg innspillene fra de ulike aktørene, når det gjelder flyrutetilbudet i Finnmark, ifølge Noresjø.

– Det er aktuelt å se på minimumstilbudet som en helhet for Norge, og da er Finnmark inkludert i det, selvfølgelig.

– De to flyplassene som er nevnt er jo Alta og Kirkenes, og det er et ønske om at disse to stamnettflyplassene skal bli en del av avtalen om minimumskjøp, og det er noe vi skal se på fremover.

Likevel kan hun ikke komme med noe tidspunkt eller garanti for når man kan forvente seg en bedring.

– Vi har en god dialog med flyselskapene, vi ser på fotrutenettet og vi ser på ulike justeringer av direktenettet. Dette vil inngå i den helhetlige vurderingen vi gjør i flytilbudet, nå som landet gradvis skal åpnes igjen. Når dette skjer kan jeg ikke komme med noe konkret svar på nå.

– Det er mye uforutsigbarhet i Norge i dag. Det er dessverre det koronasituasjonen gjør med oss.