Hopp til innhold

– Ha med kondomer på samme måte som du har med bankkort og sertifikat i lomma

Finnmark topper igjen statistikken for klamydia i Norge.

Hilde Søraa

Jordmor i Alta vil få ned klamydia-tallene i Finnmark.

Foto: Erik Lieungh

Det er høye tall i Finnmark når det gjelder tilfeller av klamydia, og også antall aborter blant unge kvinner. Dette vil jordmor i Alta, Hilde Søraa, gjøre noe med.

Hun sier det kan være vanskelig for folk å oppdage at de er smittet av klamydia, fordi symptomene kan være uklare eller fraværende. Søraa er usikker på hvorfor Finnmark er på topp i klamydia-statistikken i Norge.

– Man kan jo diskutere om folk bruker kondom i for liten grad, eller om vi er gode nok til å teste. Det er mange som debuterer seksuelt etter inntak av alkohol, og da faller fornuften ofte bort, sier hun.

Generelt sier hun at de som har hatt ubeskyttet sex, bør teste seg for sikkerhets skyld.

– Vil få ned høye aborttall

Hvorfor bruker ikke ungdommer kondomer?

– Noen synes kanskje det er flaut, eller litt knotete. Man bør bli vant med å bruke de, og ha med seg kondomer på samme måte som man har med seg sertifikat eller bankkort, sier Søraa.

Søraa forteller om høye aborttall i Finnmark og at hun ønsker at jordmødre skal få utvidet rett til å skrive ut prevensjon.

– Jeg kan i dag skrive ut hormonpreparater som p-piller til jenter mellom 16 og 20 år. Der stopper min rett. Det synes jeg er trist, jeg har jo ikke mistet mine kunnskaper selv om jenta er 21 år, sier hun.

AP ønsker lav terskel

Lettere tilgang til prevensjon er også på partiprogrammet til Arbeiderpartiet.

Helga Pedersen

Helga Pedersen ønsker at unge skal ha bedre tilgang til prevensjonsmidler.

Foto: Rolf Jakobsen

– Vi som er folkevalgte må engasjere oss i dette. Det skal være lav terskel for unge å komme seg til helsesøster eller jordmor eller andre for å få prevensjon og for å snakke om temaer som er vanskelige eller flaue, sier nestleder i AP, Helga Pedersen.

Hun sier også at det er viktig å ha god seksualundervisning i skolen.

– Det bør ikke være slik at det er det flaueste øyeblikket gjennom hele skolegangen for både lærere og elever, sier Pedersen.