Hopp til innhold

Politisjef om Odins soldater: – Uproblematisk at de trygger byer og tettsteder

Påtaleansvarlig i Finnmark politidistrikt, Morten Daae, mener Odins soldaters inntog i Alta har positive sider ved seg.

Morten Daae

Morten Daae er tidligere politimester i Vestfinnmark, nå påtaleansvarlig i Finnmark politidistrikt. Han mener at «mye av det Odins soldater har tenkt å gjøre er uproblematisk sett fra politiets ståsted».

Foto: Máret Eli Buljo / NRK

Den islamkritiske grupperingen Odins soldater, som så dagens lys i Finland i fjor høst, har begynt å etablere seg i flere norske byer.

NRK har de siste ukene meldt om forgreininger av Odins soldater i Vestfold, i sørlandsbyer og i Tromsø.

Bakgrunn fra Pegida

Det er mannen Ronny Alte, som ifølge nettstedet Vepsen er kjent fra innvandrings- og islamfiendtlige Norwegian Defence League og Pegida, som fungerer som talsmann for Odins soldater i Norge.

Vepsens formål er å drive gravende journalistikk om voldelige, rasistiske, totalitære eller hatefulle og antidemokratiske miljøer og grupper.

Ronny Alte

Ronny Alte, talsperson i Odins soldater i Norge.

Foto: John-André Samuelsen / NRK

Alte bekrefter at Odins soldater har fått forespørsler om etablering av lokallag i Alta. Han svarer dette på hva en «Odins soldat» gjør:

– Vi skal gå rundt i gatene og vise at vi bryr oss. Og dersom det dukker opp hendelser, enten i form av tafsing, seksuelle overgrep, salg av narkotika eller andre kriminelle ting vil vi filme dette og overlevere dette til politiet, som har sagt at dette kan brukes som bevis i retten, sier Alte.

– Vil bidra til at vi har trygge tettsteder

Mens politiet i Agder sier at de kommer til å bortvise Odins soldater, dersom de begynner å patruljere gater i sørlandsbyer, mener påtaleansvarlig i Finnmark politidistrikt, Morten Daae, at «mye av det Odins soldater har tenkt å gjøre er uproblematisk sett fra politiets ståsted».

– Dette har helt klart noen problematiske sider ved seg, og det er den grensegangen opp mot det vi tradisjonelt sett kaller et borgervern. Men samtidig har jo dette en uproblematisk side, i den forstand at her er det folk som på en måte vil bidra til at vi har trygge tettsteder og byer rundt om kring, sier Daae, og legger til:

– Her er det flere ting som må veies opp mot hverandre, men i utgangspunktet er dette ting som kan være greit sett fra politiets side. Men jeg må vurdere dette mer før jeg kan være helt sikker på alt.

Politiet vil se an Alta-etablering

– Dersom man får en etablering i Finnmark, i første omgang i Alta, hvordan vil politiet følge dette opp?

– Vi vil se hvordan dette utvikler seg. Om det fungerer slik som Natteravner fungerer i dag, er dette uproblematisk. Det er den grensegangen opp mot borgervernet som jeg ser på som problematisk, sier Daae.

Uniformen er svart hettegenser, og medlemmene av Odins soldater liker sjelden å vise sine ansikter når de patruljerer gater i tettsteder og byer.

Soldiers of Odin i Tønsberg.

«Uniformen» til Odins soldater er en svart hettegenser med logo. Her fra Tønsberg.

Foto: Maria Hee Furulund / NRK