Ekstraordinært politiråd om skytebanesaken

Byrådsleder Øyvind Hilmarsen håper det blir mulig å finne en løsning på skytebanekonflikten for resten av sommeren. I et forsøkt på enighet blir det innkalt til ekstraordinært politiråd onsdag til uka.

Skytebanen i Tromsdalen

Torsdag ettermiddag tok Tromsø pistolklubb opp skytingen i sitt anlegg på skytebanen i Tromsdalen.

Foto: Laila Lanes / NRK

– Jeg håper det blir mulig å finne en løsning der turstien blir sperret bare når skyting pågår og at det kan være fri ferdsel i helgene og i ukedagene, sier byrådet til NRK.

Øyvind Hilmarsen

Byrådsleder Øyvind Hilmarsen håper at det går å finne en løsning på skytebanekonflikten for sommeren.

Foto: Laila Lanes / NRK

På denne måten håper Hilmarsen at konflikten rundt skytebanen kan dempes for denne sommeren. Byrådet ønsker å oppfylle kommunestyrets vedtak om at banen skal stenges, men det er ikke mulig å gjøre det i sommer på en lovlig måte.

– Vi gjør det vi kan for å få avsluttet skytingen på riktig måte i henhold til loven, sier han.

Konflikten tilspisset seg

Konflikten rundt skytebanen i Tromsø tilspisset seg denne uka da det ble satt opp bommer på turstien forbi skytebanen. Det skjedde etter at politiet hadde pålagt skytterlagene, Glimt skytterlag, Tromsø jeger og fiskeforening og Tromsø pistolklubb å gjennomføre sikkerhetstiltak slik at folk ikke uforvarende skulle komme inn i sikkerhetssonen.

I en årrekke har politikerne i Tromsø forsøkt å finne en alternativ plassering av skytebanen som er et tilbud til rundt 7500 skyttere i Tromsø. Den skal bort fra Tromsdalen som er et attraktivt turområde. Men leitinga har så langt ikke ført fram.

Kurt Kaspersen

Skytterne har et stort ønske om å få seg en skytebane en annen plass, sier Kurt Kaspersen i Tromsø Jeger og Fisk.

Foto: Laila Lanes / NRK


– Det er ingen som vil mer ut av dalen mer enn skytterne, vi syns dette er kjempetrasig, sier Kurt Kaspersen i Tromsø jeger og fiskeforening.

Han mener imidlertid at de har sitt på det tørre. De har fått tillatelse fra Tromsø kommune å sette opp bom på turstien forbi skytebanen.

Skyting gjenopptatt igår

I går ble skytingen gjenopptatt etter at det har vært stille siden politiet var på befaring i juni og pålegg om sikring kom. Skytterne har nå gjennomført de pålagte sikringstiltak.

Dette er imidlertid ikke tatt godt i mot av brukerne av turstien. I går kom reaksjoner da Wilfred Karlsen og Ole Andreassen leverte inn anmeldelse av skytterlagene for brudd på Friluftsloven.

Wilfred Karlsen og Ole Andreassen

Bommen over turstien er en inngripen i friluftslivet, sier Wilfred Karlsen og Ole Andreassen som har anmeldt skytterlagene til politiet.

Foto: Laila Lanes / NRK

– Vi mener det er en for sterk inngripen i friluftslivet, det stenger Tromsdalen på solsida og det syns vi er for galt. Det er det best anlagte friluftsområde for barn, for pensjonister, rullestolbrukere, folk med barnevogn og så videre, og da syns vi det er for galt at man skal stenge det, sier Andreassen.

Han sier han har forståelse for at skytterne er kommet i en vanskelig situasjon.

– Men det foreligger et kommunestyrevedtak om at skytebanen skal stenges i år, og det er det vi følger opp, sier han.

Hodepine for byrådet

Skytebanesaken er blitt en skikkelig hodepine for byrådet i Tromsø.

I 15 år har man forsøkt å finne en ny lokalisering for skytebanen. Saken har vært til behandling 13-14 ganger bare siden 2003. I mellomtiden er det anlagt tursti like forbi skytebanen, innenfor sikkerhetssonen, i strid med godkjente planer, noe som har økt turtrafikken.

– Det har skapt utfordringer for oss at veien ikke ble lagt etter planlagt trasé utenfor sikkerhetssonen for skytebanen. Hadde den det, kunne den vært åpen i dag. Den er anlagt inn i sikkerhetssonen og da vedtok kommunestyret eksplisitt at det skulle være en sperring av veien som er i konflikt med sikkerhetssonen, og det har vi vært nødt til å forholde oss til, sier Hilmarsen til NRK.

Nye utredninger

Flere ganger de siste årene har ulike alternativer for hvor skytebanen skal ligge vært utreda, og da saken endelig skulle avgjøres i fjor høst, snudde Frp i siste liten slik at det ikke ble flertall for Simavik som da var mest aktuell.

I mai vedtok så kommunestyret, etter forslag fra Jens Ingvald Olsen, Partiet Rødt, om at kommunen måtte iverksette tiltak for å stenge banen slik at det ikke ble skyting i år. Men det er ikke så enkelt fordi det finnes avtaler for skytterne om at de kan bruke banen.

Nå står man foran en ny utredning, noe Kapsersen ikke ser så lyst på.

– Det er vedtatt at Kjoselvdalen skal utredes. Vi forholder oss til et politisk vedtak som kommer. Men det kan virke som det blir en ny ørkenvandring fordi Kjoselvdalen tidligere er utredet og avvist mye på grunn av de samme konfliktene som i Tromsdalen, sier Kaspersen.

Byrådet jobber for at Kjosdalen skal utredes og være klar slik at skytebanen i Tromsdalen kan legges ned til neste år, sier Øyvind Hilmarsen.