Politimester: – Vålnes er død selv om liket fortsatt ikke er funnet

Riksadvokaten har avgjort at Vålnes-saken henlegges. Per Vålnes ble meldt savnet i 2011, men har aldri blitt funnet.

Per Vålnes montasje

Per Vålnes ble meldt savnet i 2011.

Foto: NRK

– Saken er uavklart, men det legges til grunn at Per Vålnes er død, selv om liket fortsatt ikke er funnet, sier konstituert politimester Einar Sparboe Lysnes i en pressemelding.

Riksadvokaten besluttet fredag å henlegge straffesaken mot de tre som var siktet for å ha drept Per Vålnes.

I 2013 sendte Riksadvokaten Vålnes-saken tilbake til politiet da de ikke var tilfreds med etterforskningen, som ifølge dem manglet viktige elementer.

– Etter å ha gjennomgått saksdokumentene på nytt, er saken henlagt etter bevisets stilling, skriver Sparboe Lysnes.

Einar Sparboe Lysnes

Konstituert politimester, Einar Sparboe Lysnes, sier de fortsatt står igjen med mange spørsmål.

Foto: Petter Strøm / NRK

– Snudd enhver stein

Politimesteren sier til NRK at de fortsatt står igjen med mange spørsmål.

– Det er utilfredsstillende at vi har en uavklart sak, og vi står igjen med mange spørsmål. Men det er ingen prestisjenederlag at vi ikke har nådd i mål med etterforskningen, sier Sparboe Lysnes.

– Vi har satset betydelig med ressurser og snudd enhver stein i denne saken, og det har vært nødvendig.

Gravearbeid Vollan gjestestue

Her graves det etter Per Vålnes i muren under den nye delen av Vollan gjestestue.

Foto: Torill Ustad Stav / NRK

Satt 13 måneder i varetekt

Per Våles ble meldt savnet fire dager etter at han feiret 50-årsdagen sin i Balsfjord i Troms i november 2011. Seks personer ble pågrepet, men tre av dem ble sjekket ut av saken. Vålnes' tidligere samboer, hennes nye ektemann og en venn av paret var siktet for drap, og satt 13 måneder i varetekt.

Liket er aldri funnet, og selv ikke omfattende søk og utgravinger under Vollan gjestestue har ført til resultater.

– De etterforskningsskrittene vi har gjort underveis har vi ment har vært nødvendig, herunder å varetektsfengsle de tre og holde dem så lenge. At riksadvokaten nå har konkludert med at det ikke er tilstrekkelig bevis i saken, har jeg ingen annen kommentar til enn at jeg tar det til etterretning, sier Sparboe Lysnes til NRK.

Politimesteren sier at hvis det kommer nye opplysninger i saken vil det vurderes om det skal iverksettes nye etterforskningsskritt.

Advokat Christian Wiig i Rana tingrett

Advokat Christian Wiig forteller til NRK at det vil bli forberedt en sak om erstatning.

Foto: Lars-Petter Kalkenberg / NRK

Forbereder erstatningskrav

Advokat Christian Wiig, som er forsvarer for en 44-åring som i likhet med Vålnes' tidligere samboer og hennes kjæreste har vært siktet for å ha drept Vålnes, mener saken burde vært henlagt for lenge siden.

– Min klient ble utsatt for flere politiprovokasjoner. Da disse ikke ga resultat burde saken ha vært henlagt straks. I stedet valgte politiet å tro på en av Norges største bedragere som fortalte at min klient hadde uttalt at han visste hvor liket befant seg, skriver Wiig i en e-post til NRK.

Han reagerer på at politiet da i stedet for å få i stand et rettslig avhør av det han kaller bedrageren, så rev politiet store deler av Vollan gjestestue.

– Det vil nå bli forberedt en sak om erstatning for uberettiget forfølgelse.

Lettet over utfallet

Morten Furuholmen, advokat for den nye ektemannen til Vålnes' tidligere samboer, sier at hans klient vil kreve erstatning.

– Han har sittet lenge i varetekt og isolert. Sett i lys av sakens alvor så har han krav på erstatning. Jeg har snakket med min klient i dag, han er veldig lettet over at han nå kan legge bak seg en lang og vanskelig periode.