Hopp til innhold

- Jeg er plukket ut som offerlam

– Jeg er plukket ut som offerlam, sier butikkeier på Lyngseidet som er tiltalt for å ha holdt ulovlig søndagsåpent.

Spar Lyngseidet

Arkivbilde: Spar på Lyngseidet.

Foto: Marita Andersen / NRK

– Jeg er plukket ut som offerlam. Blant flere tusen forretninger i Norge som har ulovlig åpningstid, så er altså min forretning plukket ut og sendt i retten, sier væreier og forretningsdrivende Ola K. Giæver på Lyngseidet.

I dag møtte Giæver i Nord-Troms tingrett etter at han - som eier av Spar-butikken på Lyngseidet i Troms - nektet å betale en bot og inndragning på til sammen 400 000 kroner.

Boten fikk de fordi de hadde holdt åpent på søndager.

– Ingen tilfeldighet

Eierne av butikken, Ola Giæver jr. og hans datter Kristina Giæver, ville ikke vedta forelegget fordi de mente det var urettferdig i forhold til andre butikker og kiosker som holder åpent på helligdager. Giæver tror ikke det er noen tilfeldighet at det ble rettsak.

– Jeg har vært ute i media en del ganger, og har nok pilket flere på nesen. Deriblant politietaten. Jeg tror det er derfor jeg er i retten nå, sier Giæver til NRK.

For ti år siden ble Giæver anmeldt for brudd på loven som nekter dagligvarebutikker med et areal større enn 100 kvadratmeter å selge melk, ost og brød helligdager. Den gang ble saken henlagt av politiet.

Avviser heksejakt

Aktor, politiinspektør Einar Sparboe Lysnes avviser tvert at det ligger noe spesielt bak at Giæver som nå må stå til rette for en praksis som mange andre dagliogvareforretninger i Norge har drevet og fortsatt driver.

– Det er viktig å få konstantert at dette er et lovbrudd som det må reageres mot. Slike forhold har pågått i mange år, og det er en veldig klar overtredelse av lovverket.

Og Sparboe Lysnes sier at Ola K. Giæver ikke blir den eneste som det kan bli aksjonert mot:

– Hvis vi får kunnskap om flere forretninger som bryter loven, vil det bli flere saker av denne typen.

Politimester nektet å vitne

Før rettssaken skulle starte onsdag ble det kjent at politimester i Troms, Truls Fyhn, ikke ville stille opp som vitne. Han mener at han ikke har noe å tilføre saken.

Forsvarer Gunnar Nedrum har derfor begjært Fyhn stevnet som vitne. Men Nord-Troms tingrett avgjorde senere onsdag at politimesteren ikke må møte i retten.