Politikerne i Berg snudde – nå lar de Stortinget bestemme

Arbeiderpartiet og Felleslista hadde flertall for å slå sammen Berg med nabokommunene. I stedet valgte de å sende hele avgjørelsen til Stortinget.

Glad gruppeleder i Berg arbeiderparti, Jan Harald Jansen

Fylkesmannen i Troms har anbefalt at alle Senja-kommunene bør slås sammen. Berg Ap og Felleslista stemte for å la Stortinget avgjøre saken. Jan Harald Jansen mener det vil skape mindre splid i bygda.

Foto: Linda Pedersen / nrk

– Vi har hatt folkemøter med sterke meninger på begge sider, vi har hatt ei folkeavstemning som går imot sammenslåing, og vi skal fortsette å bo her også etter dette. Derfor syns vi ikke det ble riktig å avgjøre saken med åtte mot sju stemmer, sier gruppeleder Jan Harald Jansen i Berg Arbeiderparti.

avstemming, Berg kommunestyre

Med åtte mot sju stemmer vedtok Berg kommunestyre å sende hele spørsmålet om sammenslåing til Stortinget.

Foto: Arild Moe / NRK

Strøk saken

Helt overraskende starta kommunestyremøtet på Breidablikk samfunnshus i dag med at varaordfører Guttorm Nergård tok ordet og ba om å stryke hele saken om intensjonsavtale fra sakslisten.

Forslaget ble vedtatt mot tre stemmer. Dermed sto det bare ei sak igjen, om en eventuell folkeavstemning til i kommunen. Da gikk gruppeleder Jansen opp på talerstolen og leverte forslaget om å sende hele avgjørelsen til Stortinget i stedet.

Werner Enoksen i Berg fremskrittsparti

Fremskrittspartiets Werner Enoksen er imot sammenslåing i Berg.

Foto: Linda Pedersen / NRK

Åtte mot sju

Etter flere gruppemøter og en lang debatt om habiliteten til varaordføreren som visstnok overnatter ofte utafor kommunegrensen, gikk forslaget igjennom, mot de sju stemmene til Fremskrittspartiet og Samlingslista.

– Jeg stoler ikke på at mitt eget parti på Stortinget ikke vil vedta sammenslåing, så jeg så helst at saka ble avgjort her, sier Fremskrittspartiets Werner Enoksen til NRK.

Jansen i Arbeiderpartiet, som også er tidligere ordfører i Berg, er fornøyd med vedtaket.

– Vi har flertallet, men det føles ikke riktig på nåværende tidspunkt å gjennomføre en sammenslåing med et så knapt flertall. Da er det bedre å sende saken til landets høyeste organ. Får vi den i retur, så får vi ta ei ny vurdering.

Men hva gjør dere dersom Stortinget vil beholde Berg som egen kommune?

– Det går mange tog, og til våren må mange av avtalene våre om interkommunalt samarbeid reforhandles. Vi vil ha retten til å vurdere dette underveis, sier han.

Sander Evald Larsen

Sander Evald Larsen (14) syntes det var interessant å være tilhører på kommunestyret i Berg.

Foto: Linda Pedersen / NRK

Samfunnshuset på Skaland var fullt av folk som ville ha med seg kommunestyremøtet i dag. Bare et fåtall av dem var ungdommer. 14-åringen Sander Evald Larsen syns debatten var interessant.

– Ingen vet hva som skjer nå. Men jeg har hørt rykter om at Stortinget liker å slå sammen kommuner, så vi får se hvordan det går. Jeg håper vi forblir en egen kommune, og tror at vi har det som trengs for å få det til, sier han.

Tilhørere til kommunestyremøtet i Berg

Breidablikk samfunnshus var fullt av folk som ville ha med seg det historiske kommunestyremøtet, som endte i et vedtak om å sende hele saka til Stortinget.

Foto: Linda Pedersen / NRK

Nyheter fra Troms og Finnmark

Sveinung Åsali

Sveinung Åsali gir deg nyhetene fra Troms og Finnmark

Sveinung Åsali gir deg nyhetene fra Troms og Finnmark