Hopp til innhold

Politikere kan få Facebook-trøbbel

– Det er stor risiko for politikere å dumme seg ut når de skal kommunisere med velgerne på Facebook, mener valgforsker Marcus Buck ved Universitetet i Tromsø.

Facebook

Nordmenn er blant verdens mest aktive Facebook-brukere. – Leserne skiller ikke mellom en person som politiker og privatperson, mener valgforsker Narcus Buck.

Foto: Karen Bleier / Scanpix/AFP

En fylkespolitiker fra Arbeiderpartiet i Troms skrev nylig på en Facebook-side at man kan ikke kollektivt stemple Hells Angels som kriminelle .

Utsagnet ble fanget opp av NRK og havnet også i andre medier. I et annet tilfelle fanget mediene opp at en politiker skulle ha truet med «islamske metoder» i en Facebook-gruppe.

Valgforsker Marcus Buck mener skillet mellom privat og offentlig person er en gråsone på Facebook.

– Leserne skiller ikke mellom en person som politiker og privatperson. Derfor må politikere som bruker Facebook eller andre sosiale medier, være ekstra forsiktig med hva de skriver, sier han.

– Blir lett for kjapp

For det første er brukergruppene ikke nødvendigvis de mest politisk aktive. Og når politikerne beveger seg inn på de, så vet de ikke helt hvordan de skal benytte seg av det nye mediet for å få gjennomslag.

– Sånn har det vært når nye mediemuligheter dukker opp. Det er lett for å dumme seg ut. Man er litt for kjapp og tenker litt for lite igjennom det som legges ut. Og dermed oppdager man at dette er det mange som ser, men som kanskje ikke i utgangspunktet er interessert i saken. Men som ser at her er det en kontroversiell uttalelse fra en politiker.

Bordet fanger

Marcus Buck

Valgforsker Marcus Buck ved Universitetet i Tromsø.

Foto: NRK

Sosiale medier som Facebook er blitt betraktet som en mulighet for politikere til å ta tilbake litt av publiseringsmakta fra de tradisjonelle mediene.

Buck advarer mot det.

– Terkselen for deltakelse er såpass lav at man fort kan få svidd fingrene og oppleve at bordet fanger.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark