– Vi vet at det er mange flere som kjører uten god sikt enn det vi klarer å avsløre, og slik kjøring er rett og slett livsfarlig latskap, sier sjef for Utrykningspolitiet, Runar Karlsen til NRK.
I disse dager blåser det hustrig vintervær over Norge.
- Les også:
- Les også:
- Les også:
En utfordring kan være at bilførerne er slurver når de skal skrape vinduene til bilen.
Ifølge tall fra Utrykningspolitiet har de ved utgangen av oktober i år skrevet ut 427 forenklede forelegg til sjåfører av kjøretøy som ikke har tilstrekkelig sikt.
- Les også:
Det er nærmest en dobling i forhold til i fjor (se tabell nederst i saken).
Dersom du ikke har tilstrekkelig utsyn kan du ende opp med en bot, som vanligvis ligger på 2000 kroner.
I verste fall kan du miste førerkortet.
UP-sjef Runar Karlsen tror det er store mørketall når det kommer til kjøring uten god nok sikt.
Foto: Mathias Oppedal / NRK– Forenklede forelegg er én ting, i tillegg kommer jo ordinære forelegg og førerkortbeslag. Det kan hende at vi for eksempel hadde flere beslag i fjor enn vi har hatt i år, og at det ikke har kommet med på statistikken over forenklede forelegg, men utviklingen er likevel bekymringsverdig, sier Karlsen.
Slår hardt ned
Minimumskravene er at vindusviskerområdet skal være fritt for snø og is. I tillegg må du ha utsikt til sidene og bakover via speilet.
- Les også:
- Les også:
UP har ikke egne kontroller for dårlig sikt, men kombinerer det ofte med andre typer kontroller.
– På vinteren og når det er kaldt har vi mye fokus på det. Det vanligste er at folk får rim på innsiden av ruta, og forventer at varmeanlegget skal fjerne rimet. Det er rett og slett latskap. Det er like risikabelt å kjøre med dårlig sikt de første kilometerne, som på de siste. Du vet aldri når for eksempel et barn kan komme ut i veien, sier Runar Karlsen.
Bot for tildekte skilter
En annen utfordring er at bilskiltene fort blir tildekket av snø, noe som også kan koste deg dyrt.
I Kjøretøyforskriften står det blant annet at "kjennemerke skal være godt synlig og ikke dekket av uvedkommende gjenstander."
Et regelbrudd kan koste eieren av bilen 2.000 kroner.
– Vi skiller mellom dem som bevisst prøver å skjule kjennetegnet og de tilfellene som blir en realitet som følge av vær og føreforhold, sier Geir Marthinsen, distriktssjef for UP i Troms og Finnmark.
– Vi vektlegger definitivt ikke slike kontroller, men det kan bli en del av den generelle kontrollaktiviteten vi gjør. Når vi for eksempel skal bøtelegge en for fartsovertredelse så vil skiltene og registreringsnummeret bli kontrollert.
- Les også: Vask bilen, unngå bot
Slik bør du ikke ha skiltene på bilen din. Det kan nemlig koste deg 2.000 kroner.
Foto: Petter Strøm / NRK