Hopp til innhold

Politiets Fellesforbund om asylsituasjonen: – Rotete, uklart og uforutsigbart

Politiet vet ikke hva de skal forholde seg til i asylsituasjonen på Storskog. – Uholdbart, sier Politiets Fellesforbund.

Sigve Bolstad

Leder i Politiets Fellesforbund, Sigve Bolstad, ber politikerne avklare asylsituasjonen på Storskog.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Slik det er i dag, virker alt rotete, uklart og uforutsigbart, sier Sigve Bolstad, leder av Politiets Fellesforbund, i en pressemelding.

Situasjonen med utsendelsen av asylsøkere fra Norge til Russland via Storskog toppet seg i helga da russiske myndigheter stoppet returen av sikkerhetsmessige årsaker og behov for bedre koordinering.

I forrige uke var det mangel på russisk personell og datatrøbbel som skapte problemer.

– Det blir vanskelig for politiet å gjøre en god jobb under slike forhold. Nå må politikerne avklare situasjonen og sørge for at de som skal gjennomføre vedtakene vet hva de skal forholde seg til, sier Bolstad.

– Politikerne har ansvar

Bolstad påpeker at det er politikernes ansvar å vite hvilke konvensjoner og avtaler som gjelder, ikke politiet. Politiet skal gjennomføre de vedtakene politikerne bestemmer, heter det i pressemeldingen.

– Politifolk har også følelser og meninger. Mange politibetjenter vil i løpet av sin yrkeskarriere oppleve å måtte gjennomføre et vedtak man er usikker på om er rett, eller kanskje direkte uenig. Det er krevende. Men politiets jobb er å gjennomføre alle vedtak politikerne bestemmer. Den enkelte politibetjent kan ikke melde seg ut og inn av oppdrag, avhengig av egne meninger. Blir det for vanskelig, kan man ikke jobbe i politiet, sier Bolstad.

Ble ikke informert

Politiets Fellesforbund viser også til at Politiets utlendingsenhet i Finnmark ikke fikk informasjon fra sentrale myndigheter om at Russland ikke lenger godtok retur av asylsøkere.

Dette ble PU i Finnmark fortalt om via media.