Politiet: – Over 50 ofre i omfattende overgrepssak

Overgrepssaken i Troms, der en mann i 20-årene er siktet og varetektsfengslet, øker stadig i omfang.

Politi

Saken etterforskes av politiet i Tromsø.

Foto: NRK

Til nå er 60 barn avhørt etter at mannen fra Tromsø ble pågrepet i mars i år.

Mannen er siktet for å ha forledet barn under 14 år til å utføre handlinger som svarer til seksuell omgang med seg selv. Han er også siktet for fysiske overgrep mot flere barn under 16 år.

50 poster i siktelsen

Mannen i 20-årene har oppnådd kontakt med de fornærmede gjennom å utgi seg for å være en 15 år gammel jente på en falsk profil på Facebook. Barna har vært mellom 12 til 15 år gamle.

Deretter har han forledet barna til å gjøre seksuelle handlinger på seg selv. Flere av barna er under 14 år. Juridisk er dette sidestilt med voldtekt av barn under 14 år, og har en strafferamme på inntil ti år. Mannen er også siktet for å ha oppbevart bilder han har fått tilsendt som fremstiller barn i seksuelle posisjoner, men er ikke siktet for å ha delt bildene videre på nett.

Elin Norgård Strand

Elin Nordgård Strand, politijurist i Troms politidistrikt.

Foto: NRK

– Han har brukt et jentenavn på Facebook og gitt seg ut for å være 15 år. Han har lånt et bilde på Internett, og i hovedsak er det snakk om gutter han har kommet i kontakt med, sier Elin Norgård Strand, politijurist i Troms politidistrikt. Hun sier alle barna som så langt er avhørt er navn som politiet er blitt kjent med fra chattelogger på mannens datamaskin.

Til nå går den svært omfattende siktelsen ut på over 50 poster. Han er også siktet for overgrep mot barn under 16 år. Disse har han møtt på et annet nettsted med sitt eget navn.

– Barna kan ikke lastes

Ingunn Tøllefsen er bistandsadvokat for flere av barna. Hun sier de fleste foreldrene har vært svært opptatt av å lære barna om nettvett. Likevel er flere blitt lurt av mannen.

– Alle barna er forskjellige, men de fleste er ganske sinte på mannen som har lurt dem. De vil at mannen skal straffes for det han har gjort, sier Tøllefsen.

Innrømmet delvis straffskyld

Mannen har vært tilbakeholden i avhør, men har i avhør forklart seg om forholdene. Han har erkjent straffskyld for å ha hatt seksuell omgang med barn under 16 år. Han har også i avhør erkjent straffskyld for store deler av siktelsen.

– Han forstår alvoret i saken, og har medvirket i etterforskningen gjennom avhør, hvor han har forklart seg om alle forholdene i siktelsen, sier mannens forsvarer, Sven Crogh.

– Han har også gitt politiet opplysninger som har gjort etterforksningen enkelere.

Politiet vil ikke opplyse om hvordan saken ble kjent, utover at noen varslet politiet om mulig straffbare forhold.

Mannen ble pågrepet i leiligheten der han bodde i mars i år. Han er fremdeles varetektsfengslet. Politiet sier de har hatt, og fortsatt har, en omfattende etterforskning for å kartlegge hvem mannen i 20-årene har hatt kontakt med på Internett.

Også barn utenfor Troms politidistrikt er avhørt, deriblant flere fra Salten-området. Det bekrefter politiadvokat Elin Norgård Strand overfor an.no – uten at hun vil bekrefte hvor mange.

Tromsø-politiet har selv vært i Bodø og foretatt avhør av fornærmede hos Barnehuset.

Etter hvert som avhørene er gjort har det kommet nye navngitte fornærmede, Alle barna som er avhørt er navn som er kommet frem i databeslaget som er gjort hjemme hos mannen.

Elin Norgård Strand sier de har som mål å være ferdig med etterforskningen før årsskiftet.

Etter det NRK erfarer er de fleste fornærmede avhørt, og saken er berammet for rettslig behandling i februar 2017.