Politiet venter flere lovbrudd under årets elgjakt

Koronaregler vil gi flere feilvurderinger og økt skadeskyting, tror politiet.

Død elg under elgjakt

Elgjakta starter 25. september de fleste steder i Norge.

Foto: Kjartan Trana / NRK

De som besto skyteprøven for storvilt i fjor slipper å skyte 30 prøveskudd og ta ny godkjenningsprøve i år.

Men færre jegere på skytebanen i år i forkant av elgjakta som starter 25. september, bekymrer politiet.

– På skytebanene ser vi i år en markant nedgang i antall jegere som trener før jaktstart. Dette kan vise seg å gi negativt utslag med økt skadeskyting og feilvurderinger i gitte jaktsituasjoner, som for eksempel avstandsbedømming, overvurdering av egne skyteferdigheter, og uforsvarlig våpenhåndtering, sier miljøkrimkoordinator i Troms politidistrikt, Rolf Olav Sollied.

Sollied sier at kravet til såkalt human jaktutøvelse, der viltet ikke skal utsettes for unødig lidelse, er kraftig innskjerpet de siste årene. Dette kravet er nedfelt i flere lover.

Likevel vil det kunne skje at jegere er uheldige og skadeskyter elg.

– Husk at en skadeskyting i seg selv ikke er straffbar. Alle kan være uheldig. Likevel er det de avgjørelsene du tar i forkant av skuddet, som avgjør om hendelsen er kritikkverdig og i verste fall straffbar. Ha dette i tankene når dere tar med dere våpenet ut på jakt, og lær dere å kjenne deres begrensning. Husk at du aldri skal angre på skuddet du ikke skjøt, sier han.

Jegerne ikke bekymret

Fylkessekretær i Norges Jeger- og Fiskerforbund i Troms, Karl-Petter Johansen, tror årets elgjakt vil foregå på en forsvarlig og god måte.

– Vi deler ikke bekymringen til politiet. Det har vært god aktivitet på skytebanene i år. Vi har oppfordret våre medlemmer til å være aktive på skytebanen og trene på skyting likevel. Dessuten har nye jegere vært nødt til å avlegge storviltprøve i år, sier han.

Han har følgende oppfordring til jegerne foran årets elgjakt:

– Opptre varsomt. Det er bedre å holde igjen et skudd enn å ta sjanser.