Politiet rykket ut til flere skoler etter trusler på nettet

En hatefull ytring på nettstedet ung.no førte til at politiet i Lenvik rykket ut med patruljer til flere skoler i kommunen. Det viste seg at innlegget var skrevet av en ungdomsskoleelev.

Arnold Nilsen, lensmann i Lenvik

Arnold Nilsen er lensmann i Lenvik kommune.

Foto: Arild Moe / NRK

Kripos ble først tipset om et innlegg på nettet som framstod som hatefullt, og inneholdt nokså alvorlige trusler, ifølge lensmann Arnold Nilsen i Lenvik kommune.

Den første sporingen fra Kripos viste at den kom fra en datamaskin i Lenvik.

– I første fase fikk vi ikke vite hvilken skole det gjaldt. Vi startet med å kontakte de mest aktuelle skolene for å forberede dem på at det var en hendelse som var på gang, som vi kom til å følge opp. I tillegg sendte vi ut patruljer til de mest aktuelle skolene slik at vi skulle være nært i tilfelle det var en trussel som var i ferd med å realiseres, sier lensmann Nilsen.

Folkebladet omtalte saken først.

Politiet fikk etter hvert lokalisert avsenderen. Det viste seg å være en ungdomsskoleelev under 15 år som hadde skrevet innlegget. Lensmannen mener eleven ikke var klar over virkningen av ytringen.

– Vi hadde hele tiden i mente at dette mest sannsynlig var en ungdoms feilvurdering av hvordan et slikt budskap kan slå ut. På den annen side var ytringen så truende at vi kunne ikke unnlate å følge opp, sier Nilsen.

Formanende samtaler

Da ungdommen er under den kriminelle lavalderen, vil ikke episoden få større konsekvenser. Men lensmannen mener saken gjør det vel verdt å følge opp i forebyggende øyemed.

– Vi har tatt opp en forklaring av han og hatt en formanende samtale med han sammen med foreldrene. Vi har god tro på at han både skjønner alvoret og den feilvurdering han har gjort, og at han lærer av dette, sier Nilsen.

Ikke overrasket

Cecilie Staude

Cecilie Staude er ekspert på sosiale medier.

Foto: Privat

Cecilie Staude, høyskolelektor på BI og ekspert på sosiale medier, er ikke overrasket over at slike innlegg blir publisert.

– Det er noe vi ser fra tid til annen, at man bruker sosiale medier på måter som gjør at vi ikke tenker oss godt nok om, når ungdom gjør det kan man godt kalle det en rampestrek. Dette er noe vi særlig ser hos de unge, som ikke ser konsekvensene av det de skriver, sier hun.

Til tross for at det ofte dreier seg om en såkalt rampestrek, mener Cecilie Staude dette er svært problematisk, også for politiet.

– Hver av oss kan legge ut hva vi vil. Særlig er dette en utfordring for unge mennesker som ikke er moden nok til å se konsekvensene av det de legger ut. For politiet er det svært krevende å vurdere hva som er rampestreker, hva som er fakta og hva som er trusler, sier hun.