Hopp til innhold

Politiet om flyktningstrømmen til Finnmark: – Kapasiteten er sprengt

Antall flyktninger og asylsøkere som velger ruten fra Russland til Norge har blitt tidoblet så langt i år. Nå får justisministeren en innføring i situasjonen.

Ellen Katrine Hætta politimester i Øst-Finnmark
Foto: Tarjei Abelsen / NRK

– Det begynner å bli et problem med kapasiteten. Vi opplever at vi er helt på grensen av hva vi kan takle, sier politimester Ellen Katrine Hætta, politimester i Øst-Finnmark.

Som NRK omtalte i forrige uke får stadig flere øynene opp for grenseovergangen mellom Russland og Norge som en inngang til Schengen-området.

Tar en prat med Anundsen

Stor økning i flyktninger: politiet mangler ressurser

Fra venstre: Bengt Strifeldt, fylkesordførerkandidat fra Finnmark FrP, Ellen Katrine Hætta, politimester i Øst-Finnmark og Ulf Leirstein, justispolitisk talsmann FrP.

Foto: Ida Karine Gullvik / NRK

128 personer har så langt kommet til Norge i år via grenseovergangen fra Russland, opplyser politiet. Dette er omtrent en tidobling fra de siste årene – og 2015 er langt fra over.

Ulf Leirstein, justispolitisk talsmann for Fremskrittspartiet, besøkte i dag Kirkenes for å diskutere flyktningspørsmålet med politimester Hætta samt å dra på befaring til grensestasjonen på Storskog.

Han er bekymret:

– Dette er en ny situasjon og den må vi ta på alvor. Det er en Schengen-grense og vi har visse forpliktelser, sier han.

– Det er også klart at vi ikke kan vite hvem disse flyktningene er; om det skjuler seg elementer som har andre hensikter en bare å være flyktninger.

Lerstein beskriver signalet fra politimester Hætta om kapasitetsmangel som «oppfattet».

– Dette kan vokse ytterligere. Jeg tar dette med meg til Stortinget og justisminister Anundsen om at vi må se på ressurssituasjonen for Øst-Finnmark, sier han.

Grenseovergangen på Storskog

Grenseovergangen på Storskog blir stadig mer brukt blant flyktninger og personer som ønsker et bedre liv.

Foto: Erlend Aas / Scanpix

Menneskesmugling

Politiet er overbevist om at ruten via Russland benyttes av menneskesmuglere, og at bakmenn tjener grovt. Senest på torsdag ble en mann arrestert med ni syrere og armenere i bilen.

– Vi må registrere finne ut hvem personene er, og etter hvert etterforske eventuelle menneskesmuglingssaker som vi tror vi kan få i kjølvann av dette, sier Hætta.

Politiet i Øst-Finnmark gikk før helgen ut og advarte folk mot å hjelpe flyktninger over grensa.

Hans Møllebakken, stasjonssjef ved Østfinnmark politidistrikt, mener nordmenn som er i Russland må tenke seg om hvem de tar med seg i bilen.

– Enten man er på grenseboervisum eller vanlig visum bør man tenke seg om to ganger om hvem de tar med seg. Som sjåfør har du ansvar for at den du tar med deg har gyldige papirer til å reise til Norge, sier han.

Flyktninger og asylsøkere som kommer fra det borgerkrigsrammede Syria gjennomfører en 4000 kilometer lang reise før de ankomer Finnmark.

For utenom syrere opplyser politiet at det også er russere, makedonere, tyrkere, ukrainere, marokkanere, tunisiere, armenere og statsløse blant personene som har passert grensen til Norge i håp om et bedre liv.